ANNONSE
Annonse

Kjenner du historien til det norske flagget?

17. mai vaier det norske flagget fra flaggstenger og viftende hender på Karl Johan og i hele Norges land. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

«Gillas» skrev Karl Johan da han fikk se forslaget til Norges første flagg i 1821. Dokumentet som viser at kongen gir "tommel opp" for det norske flagget definerer Norge som nasjon, og er en del av Norges dokumentarv.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 17.05.2017 kl 17:34

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

SOGNSVANN: Og det finnes, som så mye annet av vår skriftlige kulturarv, hos Riksarkivet på Sogsnvann.

17. mai vaier det norske flagget høyt mot sky, både i barnetoget og fra flaggstenger. Men Norges nasjonalflagg i «rødt, hvitt og blått» har ikke eksistert lenger enn siden 1821.

SE STOR BILDESERIE OG VIDE FRA 17. MAI HER!

Forslag fra Bergen

Hos Arkivverket kan vi lese følgende:

«Da Norge gikk inn i union med Sverige i 1814, fikk landet rett til et eget handelsflagg. Orlogsflagget derimot, skulle være et unionsflagg. I de første årene førte norske handelsskip likevel enten det danske flagget med en norsk løve eller det svenske flagget med de danske fargene i øvre felt mot stangen.»

Det var i 1821 at arbeidet med et eget norsk flagg startet. En stortingskomité startet arbeidet, som endte med at bergensrepresentanten Fredrik Melzers flaggforslag ble vedtatt 17. mai 1821.

Han begrunnet forslaget sitt med at det nye flagget burde ha frihetens farger: rødt, hvitt og blått, men ellers en mest mulig tradisjonell utforming.

Video fra Riksarkivet.

Karl Johan: «Gillas»

13. juli 1821 godtok kong Karl Johan flaggforslaget, men understreket at han med det likevel ikke ga Stortinget noen konstitusjonell rett til å bestemme hvordan det nasjonale flagget skulle være. Som øverstkommanderende for hær og flåte mente han dette lå innenfor Kongens myndighetsområde.

Stortingets forslag med Kongens godkjenning: «Gillas», ble lagt ved resolusjonsteksten. Med dette fikk Norge sitt eget nasjonale flagg.

Les mer om vedtaket på Arkivverket.no.

LES OGSÅ: Kong Haakons egentlige nei ligger også på Riksarkivet. Sjekk det ut her!

SE STOR BILDESERIE OG VIDE FRA 17. MAI HER!

Det norske flagget. Vedlegg til kongelig resolusjon av 13. juli 1821. Foto: RIKSARKIVET

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse