ANNONSE
Annonse

Kristiania rappet vannet i Nordmarka fra naboen

Maridalsvannet er drikkevann for Oslo. På midten av 1800-tallet var det nødvendig å sikre stabil vanntilførsel for å dekke behovet i Kristiania. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

En kløktig og frekk plan skulle sikre vanntilførselen til den stadig voksende hovedstaden på 1800-tallet. Det gikk utover nabokommunene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 04.10.2016 kl 10:32

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN: Vann kommer ikke uten videre sprutende ut av fjellet!

Slik begynner historien om Det store vanntjuveriet, i Årsskriftet til Maridalens Venner: Kampen om vannet, skrevet av journalist og forfatter Stein Erik Kirkebøen.

Vi er på midten av 1800-tallet, moderne industri inntok Akerselvas bredder. Men industrien trengte kraft hele tida, og kunne ikke forhold seg til lav vannstand og tørke i Maridalsvannet.

Akerselvas Brugseierforening

Tegning av Maridalsvannet fra 1837, fra tiden da vannet fra Nordmarka var viktig også til industrien langs Akerselva. (Tegning: Wergmann, Peter Christian Frederik/Oslo Museum. Lisens: Creative Commons).

Akerselvas Brugseierforening, som også hadde kjøpt opp rettighetene til vannet i Nordmarka av baron Wedel Jarlsberg i 1876, mot å føre hans tømmer ut av skogen og til Brekke.

Foreningen engasjerte ingeniør Lauritz Eger. For han visste råd. Årskriftet til Maridalens Venner forteller om at han fant ut av hvordan mange av vannene lenger øst i Nordmarka kunne kobles sammen og føres ned i Maridalsvannet. Det heftet beskriver som «En plan som gikk ut på å hjelpe skaperverket.»

Vann fra Nittedal og Hakadal

Blant annet å få vann som til da rant naturlig ned i Nittedal og Hakadal, til i stedet å renne ned i Maridalsvannet. Byens innbyggertall eksploderte, også vannforbruket. Altså var det stort behov for mer vann.

Vannene som ble plukket ut var Ørfiskevannene, som skulle ledes til Movann. Trehjørningen og Nordvann til Helgeren, og Gjerdingen til Daltjuven og videre til Sandungen.

Maridalsvannet. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Dyrt

Men mye skulle på plass før Egers plan ble godkjent.

«...brukseigierne internt måtte bli enige om å bruke enorme pengesummer på å demme opp vann, bygge tunneler, veier og hus dypt inne i de mørke, veilse skogene som omga Kristiania», skriver Kirkebøen i årsskriftet.

Og ved hjelpe av kommunens, Kristianias, mulighet til å ekspropriere til innnbyggernes vann til husbruk.

– Vannet som i 10.000 år hadde rent ned i Nittedal og Hakadal.

Dengangen Indredepartementet godkjente ekspropriasjonen, som selvsagt fikk konsekvenser for Nittedal og Hakadal.

Konsekvensene

– Gjerdingselva, som hadde vært stor og mektig og blitt brukt til å fløte tømmer ned til Harestuvannet og derfra videre til bygda og – ikke minst – til Hakadals Verk, ble en skygge av seg selv, forteller Leif G. Koch, engasjert i lokalhistorie for Hadeland og dalføret langs Nitelva.

Lenger sør fikk kruttverket i Nittedal store problemer da vannet fra Ørfiske ble kraftig redusert.

«Men Nittedal kommune var ikke så dum. Den ga ikke frivillig fra seg vannnet sitt, den protesterte for all verden. Men det hjalp ikke», skriver Årskriftet til Maridalens Venner.

Tegning av Maridalsvannet fra 1837, fra tiden da vannet fra Nordmarka var viktig også til industrien langs Akerselva. (Tegning: Wergmann, Peter Christian Frederik/Oslo Museum. Lisens: Creative Commons).

Rettssak

Departementet støttet Kristiania. Noen grunneiere i Nittedal gikk også til rettssak mot Kristiania, helt til Høyesterett. Men saken førte ikke frem.

– Saksøkerenes eneste trøst var at de ikke ble idømt saksomkostninger. Vannet kunne de bare se langt etter, ifølge Årsskriftet.

Historien er mye lenger, og finnes i sin helhet i Kampen om vannet, Årskrift 2016 Maridalens Venner.

Stein Erik Kirkebøen skal også holde foredrag om «Det store vanntjuveriet», i regi av Avantor, Teknisk Museum og NIVA 19. oktober klokken 17.00. Foredraget holdes i Avantors bygg i Nydalsveien 28. Her kan du melde deg på. 

Les mer lokalhistorie fra Nordre Aker her!

MER LOKALHISTORIE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse