Gave til deg: Frigir 10.000 historiske bilder til gratis bruk

MOTE: Jan Fredrik Sohlberg spesialiserte seg på motefotografi og reklame og startet opp i 1955. Sohlberg fikk etter hvert oppdrag for ukepressen og inngikk en samarbeidsavtale med Ernst G. Mortensens forlag. Han startet i 1959 Sohlberg Foto A/S. Hans bilder er tatt fra ca. 1955 til 1973 i Oslo. FOTO: Jan Fredrik Sohlberg/Fotoskatt Sparebankstiftelsen DNB/Teknisk Museum

Sparebankstiftelsen DNB og Teknisk Museum frigir fotosamlingen fra nær europeisk historie. Fra tirsdag kan alle – helt gratis – laste ned bilder fra den enorme fotosamlingen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.06.2015 kl 12:16

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

OSLO/KJELSÅS: Fra pressemeldingen går det frem at det er Sparebankstiftelsen DNB og Norsk Teknisk Museum som nå frigir en unik og omfangsrik fotosamling fra nær historie.

For første gang kan alle – helt gratis – ta i bruk så mange høyoppløselige bilder fra etterkrigstiden, for å illustrere alt fra læreverk til fagoppgaver.

Få siste nytt rett i nyhetsfeeden! Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Frigivelsen vil få stor betydning for alle som trenger bildeillustrasjoner til sine publikasjoner. Fra tirsdag 23. juni kan alle, helt gratis, laste ned bilder fra en enorm fotosamling med mange unike bilder til bruk til å illustrere alt fra elevoppgaver, til læreverk, artikler i aviser på nettet med mer.

LES OGSÅ: Makerspace på Teknisk Museum - skaperkraft er den nye oljen!

Kulturministeren

Gaven ble overrakt kulturminister Thorhild Widvey, i dag tirsdag.

– Det er en glede for meg å motta denne fotoskatten på vegne av det norske folk. Når en så stor europeisk fotosamling fra etterkrigstiden gjøres tilgjengelig, er det en gave til allmennheten. En stor takk til Sparebankstiftelsen DNB som har kjøpt rettighetene til denne fotosamlingen og Teknisk museum som forvalter den, sier kulturminister Thorhild Widvey.

Fotosamlingen innholder 1,8 millioner bilder. 10.000 har så langt blitt digitaliserte.

Første gang

Det er første gang en så stor samling av rettighetsbelagte fotografier fra nyere tid blir tilgjengelige i høy oppløsning for fri bruk. Sparebankstiftelsen DNB gjør nå fotoskatten tilgjengelig for folk flest. På Digitalt Museum, eller på Teknisk museums nettsider kan alle laste ned høyoppløselige bilder.

Fotosamlingen eies med opphavsrett, det vil si at Sparebankstiftelsen DNB nå har anledning til å gi allmennheten mulighet til å vederlagsfritt bruke bilder, selv om de fortsatt er rettighetsbeskyttet.

Frislippet av samlingen skal fylle tomrommet mellom bilder som er mellom eldre materiale, der opphavsretten er utløpt, til gratis bildebruk fra nær historie.

LES OGSÅ: Den tiende internasjonale prisen til Teknisk museum

Utvikling fra 1880-årene

– Bildene i samlingen viser utviklingen i Norge fra 1880-årene og frem til i dag. For oss er det viktig at bildene brukes, slik at flere får kjennskap til dem og glede av dem. Derfor er det veldig positivt at Norsk Teknisk Museum nå kan distribuere bildene for fri bruk, sier André Støylen, administrerende direktør i Sparebankstiftelsen DNB.

– Vi legger nå til rette for at alle, blant andre forlag, forskere, skoleelever, hobbyhistorikere og museer kan få full tilgang til dette unike materialet. I tillegg satser vi videre på å bruke samlingen som utgangspunkt for flere utstillinger, sier Hans Weinberger, direktør ved Norsk Teknisk Museum.

Gjør kulturarven mer tilgjengelig

– Vårt samfunnsoppdrag er å gjøre kulturarven tilgjengelig, og dette er et ledd i dette arbeidet. I vår tid skal museene søke egne midler for å drive sin virksomhet i tillegg til å ivareta kulturarven. Vi ser at det er nødvendig med en ny struktur på fototjenestene, sier Arne Langleite, fotoarkivar på Teknisk museum.

Med den nye ordningen kan vi konsentrere oss om å arbeide med å gjøre samlingen tilgjengelig, mens folk selv kan finne bildene på nettet. Fra dem som ønsker hjelp til å lete etter spesielle temaer og bilder, vil vi ta konsulenthonorar, sier Langleite videre.

LES OGSÅ: Se når turveien langs Akerselva blir ferdig

Privat samler

Sparebankstiftelsen DNB kjøpte samlingen fra en privat samler, Arne Knudsen, i 2009.

Samlingen inneholder sentrale fotografer som Teigens Fotoatelier, Sohlberg Foto, Paul A. Røstad, Anders Beer Wilse og Knudsens Fotosenter.

Fotografiene er hovedsakelig fra det 20. århundre. Fotografiene viser ulike sider ved norsk samfunnsliv og kultur, som industri, samferdsel, kunst, arkitektur og landskap. De dokumenterer norsk historie og motivene er både fra betydningsfulle begivenheter, hverdagslivet og byggingen av industrien i Norge.

Samlingen eies av Sparebankstiftelsen DNB og forvaltes av Norsk Teknisk Museum.

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse