Korsvoll Vel 80 år: Stor fest i Hansemyra på søndag

Hver nyttårsaften arrangerer Korsvoll IL i samarbeid med Korsvoll Vel stor feiring på Tyskertoppen, med blant annet fakkeltog til toppen. FOTO: KORSVOLL IL/KORSVOLL VEL

Steinar Bakken i Korsvoll Vel forteller at vellets oppgave er å ivareta medlemmenes interesser, uten å ta parti med den ene eller andre. Bortsett fra i én stor sak, da.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.09.2015 kl 12:35

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Bildeserie

Korsvoll Vel 80 år

 Foto: Korsvoll vel
 Foto: Korsvoll vel
 Foto: Korsvoll vel
 Foto: Korsvoll vel
 Foto: Korsvoll vel
 Foto: Korsvoll vel

Faktaboks - Korsvoll

Korsvoll

 • Korsvoll er et strøk i Bydel Nordre Aker i Oslo. Det ligger vest for Nydalen, og har sitt navn fra Korsvoll-plassene, flere husmannsplasser samla i ei grend.
 • Utbygginga av området starta i det små på 1800-tallet med arbeiderboliger knytta til industrien i Nydalen. Mot slutten av 1800-tallet ble det virkelig fart i utbygginga, med fortetning i boligstrøk og industri på Korsvoll.
 • I 1924 ga Korsvollinja sporveisforbindelse til datidas bygrense ved Bjølsen. Dette gjorde stedet bedre egna som boligstrøk også for andre enn de som jobba i nærheten.
 • Da Sognsvannsbanen også kom til Korsvoll i 1934, ble det også bygd ut tettere villastrøk i området. Østhorn stasjon het forøvrig opprinnelig Korsvoll.
 • Etter andre verdenskrig skulle boligkrisa løses, og på Korsvoll fikk man blant annet boliggrenda Korsvollbråten (1947–1949) og et felt med seksten svenskehus i det som var Havneholtet borettslag.
 • Korsvoll idrettslag fikk tomt til egen idrettsplass i 1911 og klubbhuset Korsvollhuset i 1952.
 • Korsvoll skole ble åpna i 1963. Skolen ble gjenåpna etter en ombygging i 1999.
 • Korsvolltoppen, også kjent som «Tyskertoppen» på grunn av aktiviteten der under okkupasjonen, er en 87 dekar stor naturpark.

Kilde: lokalhistoriewiki.no

KORSVOLL: Det er mange vel rundt omkring. Noen mer aktive enn andre, noen vel er også gått fullstendig i dvale, eller oppløst.

Stor jubileumsfest

Men Korsvoll Vel, med rundt 450 husstander som medlemmer, holder koken. Til søndag skal det feires hele 80 år i tjeneste for nærmiljøet på Korsvoll!

– Styret inviterer til jubileumsfest søndag 20. september fra klokka 14 i Hansemyrparken. Dette blir en flott familiefest for alle generasjoner med underholdning, kulturinnslag, aktiviteteter, musikk og korsang fra lokale krefter, og filmfremvisning, forteller Steinar Bakken i vellet.

På programmet står konsert med Jørn Hoel, Korsvoll skolekorps og jazzband, og den populære filmen Børning vises på storskjerm.

Se bildet større

Jubileumsfest i Hansemyra til søndag for Korsvoll Vel. Her fra en tidligere tilstelning. FOTO: KORSVOLL VEL

Som også frister med servering av is, pølser, saft kaffe og kaker.

Veisaker

Korsvoll Vel ble stiftet den 17. oktober 1935.

De første store sakene var opparbeiding og kommunal overtakelse av Hansemyrveien, Åmotveien, Langåsveien, Fjellstien og Veiten.

Deretter fulgte saker knyttet til vann, kloakk og gatebelysning.

Kjøp kortreist

Men det var også andre små og store saker vellet var opptatt av de tidligste årene.

Distriktsavisen Vel-Nytt forteller om en tid da det på ingen måte var noe galt i å blande hattene. Blant annet skriver bladet følgende.

Se bildet større

Fra Vel-Nytt.

«Korsvoll Vels styre vil på det instendigste anmode vellets medlemmer om å gjøre sine innkjøp hos de kjøpmenn som averterer i Vel-Nytt. Det er ingen grunn lenger å resonnere som så: Vi får varene bedre og billigere i byen.»

Det var også flere butikker og forretningner i området Korsvoll i gamle dager:

Korsvoll Blomster, Korsvoll Tobakk, Korsvoll Farvehandel og Korsvoll Manufaktur, Korsvoll-bakken Kiosk og Korsvoll Samvirkelag, var blant annonsørene i vel-avisen.

LES OGSÅ: Få spor igjen etter SS-leiren på Ullevål

Se bildet større

Fra Vel-Nytt.

Hundeplagen

Også for mange tiår tilbake, var det klager på hundehold. Men dengangen gjaldt det helt andre ting enn en etterlatt hundebæsj på gaten. Nemlig bjeffing – altså støy, og som gikk under saken Hundeplagen.

«Det er ikke hundene man vil til livs, men den ansvarsløse mangel på dressur av hunden.»

Topp service

Noen vil kanskje si alt var så mye bedre før. Usikkert om det er sånn, men at vel-servicen var tipp topp i gamle dager kan nok være. For i samme distriktsavis for vellene, står det nemlig følgende:

«Hvis de noen gang merker at det er slokket en lyspære i vegen, innenfor Deres Veldistrikt, vær da vennlig og ring til en av vellets tillitsmenn, så vil det bli rettet på straks.»

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Se bildet større

Fra Vel-Nytt.

Reguleringssaker

Ettersom årene gikk, ble det større saker å ta tak i.

– I nyere tid har vellet arbeidet aktivt med reguleringssaker, som for eksempel utvidelse av Maridalsveien, Frysjautbyggingen og Korsvollhallen – og trafikksikkerhet som fartsgrenser og fartsdumper, legger Bakken til.

Han forteller videre at i mange av disse sakene har vellets oppgave vært å ivareta medlemmenes interesser, og svare på høringsuttalelser uten å ta parti med den ene eller andre part. For eksempel i forhold til planene om ny Korsvollhall, som nå er bestemt skal ligge på Korsvollbanen.

Selv om flere korsvollbeboere nok begynner å lure på de noen gang skal få se en ny, flott Korsvollhallen. For det begynner å bli en del år siden det første gang ble snakk om og lagt planer om en ny idrettshall i området.

LES OGSÅ: INgen steder i Nordre Aker er de så blå som på Korsvoll

Se bildet større

Dagens styre i Korsvoll vel. Fra venstre styremedlem Karen Omland, styremedlem Anne Britt Waagaard, styremedlem Erik Løvås, kasserer Margareth Haaland Tveite, sekretær Stine Riis Grønvold, nestleder Steinar Bakken og leder Øivind Ørbæk (foran). FOTO: KORSVOLL VEL

Nei til golfbane

Men det er én sak, hvor vellet tok side. Da forslaget om golfbane i Maridalen kom på bordet for noen år siden, var de ikke i tvil.

– Forslaget dreide seg om bygging av 18-hulls golfbane i Maridalen på slutten av 90-tallet. Da tok vellet parti, og gikk mot golfplanene sammen med 26 andre organisasjoner, forteller Bakken.

I tillegg til fokus på enkeltssaker engasjerer vellet seg aktivt i utviklingen av Korsvoll.

– Korsvoll er et svært attraktivt bomiljø for alle generasjoner. Hansemyrparken, som eies og driftes av vellet, er det naturlige samlingspunktet med søndagskaffen og juletrefester som samler tilsammen hundrevis av beboere i nærmiljøet, sier Bakken.

LES OGSÅ: Frykter at Brekke-navnet kommer til å dø om ingen tar grep

Tyskertoppen

Se bildet større

Korsvoll Vel har arbeidet for det beste for medlemmene i 80 år. Og så gjør de det litt hyggeligere for dem, som her i Hansemyra. FOTO: KORSVOLL VEL

Og ikke minst er Tyskertoppen en annen populær møteplass i området. Særlig på nyttårsaften, hvor Korsvoll IL hvert år arrangerer samling og fakkeltog til plassen, med vardetenning. Mens vellet sørger for rydding og sosiale aktiviteter på plassen.

Sist nyttårsaften samlet fem forskjellige fakkeltog seg på Tyskertoppen.

– I år var vi rundt 350 personer tilsammen, og vi møtes hvert år klokken 17.00 på Tyskertoppen. Espen Morten fra klasse 6 d holdt en fin tale. Alle sang «Deilig er jorden». Så tente vi bålet, sa leder av Korsvoll Idrettslag, Lars Dueled, til Nordre Aker Budstikke etter forrige nyttårsaften.

All grunn til å feire på søndag.

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

LES OGSÅ:
*

 • Hvorfor heter et så staselig bygg Svetter'n?
 • Kelneren døde i kjelleren, men det var ikke derfor kroa på Ullevål ble kalt Liket
 • Nøkkelord

  ANNONSE
  Annonse
  ANNONSE
  Annonse