Liv og røre ved gamle Lillo Gård

Igjen liv og røre ved gamle Lillo Gård. FOTO: LILLOGARD.NO

I helgen åpnet den nyoppussede kårboligen. Det er store planer ved og rundt gården, ikke bare hundrevis av leiligheter, men butikk, restaurant, kafe og til og med skolegård.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
13.09.2016 kl 10:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

NYDALEN: Lørdag åpnet utviklerne for Lillo Gård igjen den gamle kårboligen, blant annet utvendig oppusset og omfattende takreparasjoner på vognskjulet. De andre gamle bygningene på gården er ikke pusset opp ennå.

Rundt den gamle gården kommer stort boligprosjekt - 440 leiligheter, de første allerede lagt ut for salg. Til sammen 11 bygg, fra fem- og seks, til ti etasjer - se sak Nordre Aker Budstikke publiserte i sommer.

Bak prosjektet i Sandakerveien 100 står OBOS, Eiendomsplan og AF Gruppen.

– Denne gården, en av Oslos eldste boplasser som har vært befolket siden steinalderen, skal nå vekkes til liv igjen, står det blant annet i pressemeldingen fra lørdagen.

Oslos ur-gård har de siste tiårene vært avgrenset fra allmennheten med et to meter høyt piggtrådgjerde.

Se bildet større

Ole Andreas Lilloe-Olsen fikk æren av å klippe snoren til kårboligen på Lillo Gård. FOTO: LILLOGARD.NO

Restaurant, barnehage og konditori

– Gjerdet er nå fjernet og et av hovedstadens mest historiske områder åpnes for befolkningen. I tillegg til boligprosjektet, planlegges det barnehage og torg med konditori og kafé, samt en restaurant i det vernende hovedhuset.

Bærumspolitiker og etterkommer i Lillo-slekten, Ole Andreas Lilloe-Olsen, klippet snoren som markerer den offisielle åpningen av slektsgården.

LES OGSÅ: Stor romleir rett nedenfor idrettsanlegget - ikke så moro for barna å hente ballen her!

Etterkommeren

– Det er en ære å få ta del i gjenåpningen av gården som mine forfedre kjempet for å bevare, sa Ole Andreas Lilloe-Olsen.

Og fortseatte.

– Familie, tradisjon og gode oppvekstmiljøer har alltid stått hjertet mitt nært, både privat og politisk. Nye Lillo Gård vil være med på å bevare disse verdiene.

Skolegård

Som en del av Lillo Gård-prosjektet vil også nye Fernanda Nissen skole når prosjektet er ferdig, ha fått en egen grønn skolepark på gårdens tomt. Hittil har skolen ligget i skyggen av GE-bygget, som nå er revet for å gjøre plass til det nye boligområdet.

LES OGSÅ: Fernanda Nissen skole, Oslos flotteste skolebygg med takterrasse!

I tillegg kom det frem følgende da avisen var i kontakt med utbyggerne i sommer.

Butikk

– Vi er i sluttforhandlinger med en stor dagligvareaktør, men ønsker per nå ikke å offentliggjøre navnet. Det blir en forretning på rundt 2000 kvadratmeter. I tillegg blir det etablert 8-10 nye forretninger i forkant av dagligvareforretningen, sa Jørn Wollebekk i Eiendomsplan.

Se bildet større

Gamle Lillo Gård, med kårboligen til venstre. FOTO: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

LES OGSÅ: Talentprisen skal deles ut - kjenner du noen unge musikere som bør nomineres?

Historien om Lillo Gård

Det er funnet økser og andre kulturminner som forteller om bosetninger fra steinalderen i området der Lillo Gård ligger. Selve navnet er fra jernalderen, og er blant de aller eldste gårdsnavnene i Oslo-området. O betyr elv, og det er Akerselva som har gitt navn til urgården. I vikingtiden økte befolkningen, og nye gårder kom i utkanten av Lillo. Funn av gravhauger og jernredskaper på begge sider av Akerselva tyder på stor aktivitet.

O-gårdene

Når vi kommer til middelalderen dukker O-gårdene opp i skriftlige kilder. Audun Hugleiksson Hestakorn var en av Norges mektigste menn, og han byttet bort O østre med en annen gård. I flere hundre år var det Hovedøya kloster som eide O-gårdene. Sannsynligvis la svartedauden O vestre øde. Kanskje ble de to gårdene slått sammen igjen, for i 1568 får Thomas Lassesson disponere O fritt og uten avgift, på ordre fra kongen.

I 1615 hører vi for første gang om gården Lillo. Økt behov for tømmer gjorde gårdene langs Akerselva med alle sine fossefall svært attraktive, og Lillo hadde rettigheter på fossefall. Flere investorer eide gården fram til 1700-tallet, da Christian Anker overtok den. Han var allerede en av Norges rikeste handelsmenn, og Lillo fikk et stort våningshus som ble brukt som lysthus for byens velstående og mektige familier.

Se bildet større

Lillo Gård slik den var for mange år siden. FOTO: HISTORIELAGET GREFSEN-KJELSÅS-NYDALEN

Enken Karen Anker solgte gården til sin slektning Inger Maria da hun giftet seg med Ole Nilssøn på slutten av 1700-tallet, og i over hundre år skulle deres familie regjere på Lillo. I denne perioden ble store deler av jorda solgt unna til den voksende industrien i Nydalen. Bedrifter som Nydalens Compagnie og Christiania Spigerverk etablerte seg på Lillos grunn.

Grønn oase

Da siste generasjon i familien Lilloe døde barnløs kjøpte Jacob Carlsen gården. Han slo seg opp på storfedrift, grønnsaksproduksjon og transport for industrien i området. Gjennom tre generasjoner vokste Oslo rundt og forbi Lillo, og selv om det ble drevet jordbruksproduksjon her fram til 1980 måtte de til slutt kaste inn håndkle, og Nycomed overtok Lillo. De brukte den blant annet til representasjonsoppdrag fram til 2014, da de nåværende eierne overtok. I dag ligger gården som en liten grønn oase mellom boliger og industri langs Akerselva, og endelig skal det bo mennesker igjen på Lillo Gård.

Alt med lillogard.no som kilde.

LES OGSÅ: Nordre Akerboligene øker mest i pris

LES FLERE SAKER FRA NORDRE AKER BUDSTIKKE:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!
 

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse