ANNONSE
Annonse

Natten Louis Armstrong kjørte kanefart til Ullevålseter, og ble der ut i de små timer

I fjor gravde rallykjører Pål Anders Ullevålseter frem den gamle hoppbakken ved den populære markastua. Nå er det på tide å tørke støv av en fantastisk historie: om en verdensstjerne som spiste, danset og spilte seg inn i nattetimene, der inne i Nordmarka.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 12.01.2018 kl 22:24

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

ULLEVÅLSETER: Lokalavisa fortalte ifjor om rallykjører Pål Anders Ullevålseter, som fikk frem igjen den gamle hoppbakken ved den populære markastua. Tiden var inne til å gjenoppta tradisjonen med hopprenn ved Ullevålseter.

17. februar

17. februar er neste dato for hopprenn ved markastua. Ifølge Pål Anders et helt uhøytidelig hopprenn for amatører, og du kan bruke hvilke ski du vil - her kan du se invitasjonen på facebook.

Han forteller videre til Nordre Aker Budstikke at fjorårets hopprenn hadde som tema OL i 1952, det året hans egen far - Reidar Otto Ullevålseter - hoppet med fakkelen.

Armstrong

I år, er det et helt annet tema. Det har opp gjennom årene sikkert vært mange spennende folk innom markastua. Ikke minst, i februar i 1959, i forbindelse med fire konserter i Nordstrandshallen i Oslo, tok verdensstjernen Louis Armstrong seg en tur til Ullevålseter.

– Billedbladet NÅ, i samarbeid med journalist Randi Hultin og fotograf Tore Fredenlund, greide etter iherdig jobbing å få med Louis og hans orkester på kanefart til Ullevålseter, kan blant annet leses i jazzarkivet.

Louis Armstrong besøkte Ullevålseter sportsstue i Nordmarka i 1959. Takk for skyssen! Armstrong har tydeligvis satt pris på drahjelpen opp lia. Foto: Tore Fredenlund / Nasjonalbiblioteket

Hesteeier og kusk for Armstrong var Hans Velund. Det fortelles videre at kanefarten på vei opp lia gikk i skikkelig norsk vinternattstemning på skogsveien fra Hammeren i Maridalen. Armstrong hadde som nevnt spilt konsert samme kvelden, og følget ankom derfor først ved midnattstider til Ullevålseter. Armstrong hadde også med kona Lucille i sleden.

Så skihopp, spiste, danset og spilte

Nettstedet skriver videre:

– Vel fremme etter sledeturen gjennom norsk vinterlandskap, ventet et bugnende koldtbord og spesialinviterte norske musikerkolleger. Til ære for Armstrong ble det holdt hoppoppvisning i den nå nedlagte hoppbakken på Ullevålseter.

Men nå er altså hoppbakken børste snø av.

Louis Armstrong besøkte Ullevålseter sportsstue i Nordmarka i 1959. Uvant servering for en jazzstjerne. Alfred Maurstad trer støttende til i Armstrongs møte med kanskje noe uvant norsk tradisjonsmat. Niåringen Tore Viklund, som tidligere hadde deltatt i hoppoppvisningen for Armstrong følger interessert med. Foto: Tore Fredenlund / Nasjonalbiblioteket

En av hopperne i 1959, og under besøket til Armstrong, var niåringen Tore Viklund.

Inne ble det servert koldtbord med norske spesialiteter.

– I følge NÅs billedtekst hadde all den friske luften gitt Armstrong slik kjempeappetitt at han ikke hadde tid til å ta av seg kjørepelsen før han «gikk løs på» bordet. Etter serveringen var det klart for jamsession, der Armstrongs musikere møttes i samspill med norske kolleger.

Til langt på natt

Ifølge ryktene så ble det spilt og festet til langt til natt på Ullevålseter, vertsskapet Gerd og Reidar Otto Ullevålseter var også med på festen.

Louis Armstrong besøkte Ullevålseter sportsstue i Nordmarka i 1959. Armstrong danser med ukjent kvinne. Akkompagnementet besørges bl.a. av (fra v.) Kjell Gustafsen, Tor Braun og Rowland Greenberg. Foto: Tore Fredenlund / Nasjonalbiblioteket

LES OGSÅ:

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse