ANNONSE
Annonse

– Det flotteste de har gjort!

Folkeopplysning på høyt nivå.

Foto: Foto: Marte Marie Frisell

De nye skiltene rundt Maridalsvannet har hver sin spesielle historie å fortelle om kulturminnene i området.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.01.2015 kl 00:05

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

MARIDALEN: - Dette er noe av det flotteste det offentlige har gjort, mener Tor Øystein Olsen, leder av Maridalens Venner, om de nye skiltene i Maridalen. Han legger ikke skjul på at han gjerne ønsker flere skilt i marka.

- Dette er jo folkeopplysning, og det får vi aldri nok av, sier han og påpeker at rundt skiltene er det masse fotspor, som indikerer at interessen allerede er stor.

Spennende å lage

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Riksantikvaren, Byantikvaren i Oslo, Bymiljøetaten, Fylkesmannen i Oslo og Akershus, og Maridalens venner. Riksantikvaren har finansiert prosjektet, mens Byantikvaren har vært faglig ansvarlig.

Resultatet er 31 skilt rundt hovedstadens drikkevann, med 31 spennende lokalhistorier. Det hele ble offisielt åpnet ved Margaretakirkeruinen av en engasjert Fabian Stang, som gledet seg over det ferdigstilte prosjektet.

- Selve jobben var veldig spennende, beskriver Herdis Sletmo, Byantikvar i Oslo kommune.

Hun er prosjektleder, og har brukt mange timer på å samle fakta og bilder, skrive, rette, bestemme layout og det hele. Maridalens Venner har bidratt med lokalhistorier, og vil dessuten gjøre årboka kommende mars til en slags turblekke med kart over alle skiltene, og bilde av hvert skilt.

Lederen i foreningen påpeker at skiltene er av høy kvalitet, både i forhold til tekst og bilder. De er dessuten ganske robuste, og bør holde i mange år.

- Vi har også lagt ut kart og bilde alle skiltene på nettet, slik at folk kan printe disse ut og ta med på tur, opplyser Sletmo.

Mål med turen

Mye av tanken med skiltene er å få folk ut i friluft og samtidig fortelle om kulturhistorien i Maridalen.

- Det er mange som trenger et mål for å komme seg ut i friluft, og det gjør jo skiltene. Flere har sagt til meg at dette er kjempebra, for nå har de en mening med turen. Dermed når vi ut til en gruppe mennesker som ellers ikke er ute å trasker uansett mål og mening, sier Sletmo.

Skiltene er plassert både langs vei og turløype, slik at de står der kulturminnet faktisk ligger, eventuelt lå.

Sletmo forteller at det er lagt mye arbeid i å designe skiltene, for de skal gli inn i omgivelsene og samtidig være lette og kjenne igjen.

- Vi har utarbeidet en mal som kan brukes ved et eventuelt annet prosjekt, opplyser Sletmo, som også gjerne ønsker flere skilt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse