ANNONSE
Annonse

Slik så det ut på Grefsenplatået

Trikk med tilhenger 513 type SS lang (fra 1915) i Grefsenveien på Grefsenplatået, fotografert i 1966 (Ca.) Foto: PER LYNG/OSLO BYARKIV

Mens vi venter på at Grefsenplatået skal bli torg og møteplass, koser vi oss med dette bildet.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

GREFSEN: Slik så det ut på Grefsenplatået i 1966. Trikkene på bildet er imidlertid 50 år eldre.

Vi ser at det allerede da var kafé, eller tilsvarende, i Grefsenveien 94. Stedet som inntil nylig huset puben Flamingo.

Slik Geir-Erik skriver i sin nekrolog over Flamingo, har det «alltid» vært et samlingssted der:

«De første 20 årene av mitt øldrikkende liv, var du så full av røyk og nikotin at, ja jeg tror alle som besøkte deg, ble henvist til vaskerom for avkledning, dusj og desinfisering før intimsonen ble inntatt natterstid. Røykeloven til Dagfinn Høybråten var du vel egentlig ikke så veldig glad i...»

Vet du hva stedet het på 1960-tallet? Det gjør ikke vi, så send gjerne en e-post, fortell i kommentarfeltet under her, eller på Facebook.

Hva som dukker opp i lokalene er uvisst, men Nordre Aker Budstikke vet at flere aktører sikler på plasseringen. Og det kan vi jo skjønne.

Heldigvis vil mange mene, åpner det ny pub litt lenger bort, i Grefsenveien 90, om ikke lenge. Planen er 1. mai, har de som skal starte opp fortalt Nordre Aker Budstikke.

«Nye» Grefsenplatået skal stå ferdig i 2018.

Dette bildet av Grefsenplatået er av langt nyere dato. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

Utbyggingen av Grefsen

Grefsen har navn etter gården Grefsen, og platået ble dannet av masser fra isbreen som demmet opp Maridalsvannet mot slutten av siste istid, skriver Lokalhistoriewiki.

Grefsenplatået grenser mot Kjelsås, men hvor går egentlig grensen mellom Grefsen og Kjelsås? Det spørsmålet har vi prøvd å finne svaret på før. Les mer om det her!

Utbyggingen av Grefsen kan knyttes til åpningen av Grefsen Vandcureanstalt i 1858. Badet, som senere har vært kjent som Grefsen Folkesanatorium og Grefsen Bad, førte til at det ble oppmerksomhet rundt området. Gårdseiendommene der ble utparsellert fra slutten av 1800-tallet, og et villastrøk oppsto. Etter andre verdenskrig kom det også blokkbebyggelse.

Kjelsåstrikken

Skolekretsen Grefsen ble opprettet i 1891, Grefsen skole åpnet i 1905, Grefsen videregående skole startet opp som middelskole i 1921, og ble gymnas i 1932 (i dag holder ungdomsskolen Morellbakken til i byggene).

Grefsen sogn ble opprettet i 1937, og kirken er fra 1940. Grefsen kapell ble bygget allerede i 1904, samme år som kirkegården som ble anlagt.

Kjelsåstrikken, som tok folk fra byen og opp til Grefsen, hadde sin første avgang i 1934. Den aller første avgangen har vi bilde av i denne saken.

Grefsen politistasjon ble åpnet i 1919 (les mer om den i denne saken), og nedlagt i 1932. Grefsen brannstasjonen var sentralstasjon for Aker herred fra 1938 fram til Aker ble innlemmet i Oslo i 1948. Den ble nedlagt i 1992. Les mer om Grefsen brannstasjon, og hvordan dn ser ut nå, her!

Kilde: Lokalhistoriewiki

Les mer lokalhistorie fra Nordre Aker her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse