ANNONSE
Annonse

Trodde du fatbike var noe nytt og moderne?

Neida, det er det ikke. Heller et comeback.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.08.2016 kl 10:27

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

NORDRE AKER: – En sykkel - fra gresk kyklos, «hjul», også kalt tråsykkel, er et framkomstmiddel vanligvis bestående av ett eller flere hjul festet i en sykkelramme, som føreren plasserer seg selv på og kan holde i bevegelse ved muskelkraft, skriver wikipedia.no

LES OGSÅ: Hvorfor bryr vi oss ikke mer om hvordan de gamle har det?

Videre.

– Sykkel ble funnet opp på 1800-tallet. De grunnleggende trekkene til sykkelen har ikke endret seg nevneverdig siden de første kjededrevne versjonene ble introdusert rundt 1885.

Eksperimentering?

For en tid tilbake dukket vedlagte gamle sykkelbilde opp i sosiale medier. Nordre Aker Budstikke har ikke så langt klart å spore opp hvem som er på bildet, eller hvor og når det er tatt. Men at bildet er gammelt, er vel ikke mye tvil om.

LES OGSÅ: Når det står en fremmed mann i boligen din, midt på natta!

Dag Andreassen, konservator ved Teknisk Museum, har også sett det gamle bildet.

– Helt generelt kan jeg vel si at det ikke var uvanlig å eksperimentere med design og tekniske detaljer som hjul og lignende i sykkelens barndom. Se bare på velocipeden, sier han.

Og fortsetter.

– Hensikten med brede hjul må være å få bedre grep på bløtt underlag, det være seg jord, snø eller annet terreng, så her er det sikkert en som har forsøkt seg på en hjemmesnekret løsning med hjul fra en annen type doning montert på en sykkel. Noe industriprodukt er det neppe, tror Andreassen.

For ikke lang tid tilbake, ble også Andreassen intervjuet av NRK Radio P2, i forbindelse med sykkelens historie - her kan du høre hele innslaget.

Syklister med «fatbike» er ofte å se på tur i marka. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Terreng og snø

Nils Einar Hervig, leder av sykkelavdelingen ved Intersport i Oslo, forteller at det om sommeren går mest i hybridsykler og terrengsykler.

– Fatbike er fortsatt populært, men kanskje mest om vinteren, da brede dekk går godt på snø. I tillegg velger flere fatbike på smale og ulendte stier. Bare å slippe ut litt luft, så feier fatbiken rett over steiner og annet, sier Hervig.

En fatbikesykkel kan koste alt fra rundt 10.000 til 50.000 kroner.

LES OGSÅ: Nå skal det bli liv og røre rundt den gamle gården - restaurant, butikker og 440 leiligheter.

En milliard

Wikipedia skriver videre om sykkelens historie.

– Det finnes nå over én milliard sykler over hele verden, dobbelt så mange som antall biler. De er det mest brukte transportmiddel i store deler av verden. De er populære som rekreasjonsmidler og er blitt tilpasset for bruk som leketøy for barn, treningsverktøy for ungdom og voksne, forsvars- og politibruk, transporttjenester, miljøvennlig transportmiddel og konkurranseidrett.

– Detaljer er blitt forbedret, særlig ved fremveksten av moderne materialer og data-verktøy for konstruksjon og produktutvikling. Dette har muliggjort en bred spredning av forskjellige spesialdesign for særskilte former for sykling.


LES OGSÅ: Når du som skuespiller også må lære deg å ri - i Maridalen

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse