Var litt snø i gamle dager også

Her fra Fallanveien i 1951. FOTO: HISTORIELAGET GREFSEN KJELSÅS NYDALEN

Ole Olsen rydder unna for å redde det unge treet, i 1951. Samme år var det kretsmesterskap i Linderudkollen, og hvor tror du løypa gikk? Det vet sønnen til Ole, nemlig Florin Olsen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.03.2018 kl 10:25

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

KJELSÅS: Det er historielaget Grefsen-Kjelsås-Nydalen som først publiserte bildet på egen facebookside, for en tid tilbake. Det viser Ole Olsen som graver frem epletreet sitt i Fallanveien 20, i 1951.

Samme år, i februar, arrangerte Kjelsås IL kretsmesterskap (KM) i langrenn, hopp og kombinert. Fra Linderudkollen, denne snørike vinteren.

KM i Linderudkollen

Florin Olsen, sønn av Ole Olsen, eller Ola Olsen som mange sa, bor i dag på samme eiendommen som på bildet fra 1951.

Han husker godt KM'et i Linderudkollen det året, han var selv en av juniorløperne fra Kjelsås - både i langrenn og i hopp.

– Det var KM også i kombinert, men alle turte jo ikke hoppe. Det var masse snø. ja Jeg husker blant annet at vi måtte grave vekk snø fra hoppet, unnarennet og helt ned på sletta. Vi brukte blant annet bølgeblikkplater på sidene, kastet snøen på disse, så gled snøen ut på sidene i stedet, mimrer Florin.

Se bildet større

Florin Olsen husker godt, og har listet opp løypa fra KM i Linderudkollen i 1951. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

I langrenn var det både 10 kilometer junior, og 15 kilometer for seniorene.

Så langt Florin husker ble det bare én topplassering på Kjelsås i KM'et i februar i 1951. Reidar Riis fra Kjelsås fikk 2. plass i kombinert. Ellers ble det ingen flere topplasseringer i dette arrangementet for klubben til Florin.

Hvor gikk løypene?

Han forteller hvor langrennsløypene gikk under KM'et i 1951:

– Langrennet startet fra sletta ved hoppbakken, og passerte Åsputten og Setertjern. Fulgte så Setertjennssbekken ned til Store Gryta, fulgte vestsiden av vannet til et drag som gikk opp til Grytehøyden ved Vesle-Gryta.

Florin fortsetter:

– Etter det tok løypa nordover mot Fugleleiken til Veitjenn, tok så av vestover og krysset Styggedalen og fulgte vestsiden av Barlindåsen ned mot Slåttebråten.

– Så bar det sydover igjen - til Monsetangen, bortover turstien og så krysset løypa Kringlebekken og opp til blautmyra. Så opp mot åsen mot Solemskogveien, over Kringla til Åsputten og bort til Linderudkollen som var mål for juniorene, altså 10 kilometeren, forteller Florin.

LES OGSÅ: Arbeidet med nye Trollvann og Grefsenkleiva er i gang, se planene her

15 kilometeren

Han legger til at seniorene gikk 15 kilometer, og da fortsatte løypa forbi Kapteinsputten til Trollvann, så stien langs Lachmannsfjell til Langvannsåsen, og ned på Langvannet mot Åsputten til Linderudkollen.

Og selvfølgelig var det ikke preppemaskin i skogen i 1951.

– Neida, løypene ble gått opp. Først gikk man ene veien et stykke, så gikk man tilbake igjen - flere ganger. Så ble det løype da.

Florin ble født i 1931, og hukommelsen er det ingenting å si på!

LES OGSÅ:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse