9 millioner for en ekstra valgdag!

Et flertall i bystyret — Høyre, Frp og Venstre — ønsker å arrangere en valgdag i Oslo, mandag 14. september. Et rødgrønt flertall i St...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Et flertall i bystyret

— Høyre, Frp og Venstre

— ønsker å arrangere en valgdag i Oslo, mandag 14. september. Et rødgrønt flertall i Stortinget har imidlertid vedtatt å endre valgloven slik at et mindretall i bystyret

— AP og SV

— kan gjennomføre sitt ønske om at det skal avholdes valg over to dager i Oslo. Oslo kommune blir derfor nødt til å tilrettelegge for valg over to dager

— noe som vil påføre kommunen ekstrautgifter i størrelsesorden 9 millioner.

Det finnes ingen forskning som viser at det å avholde valg både søndag og mandag gir økt valgdeltakelse. Likevel gir den nye loven AP og SV i Oslo muligheten til å trumfe igjennom et valgopplegg som det ikke er flertall for i bystyret.

Det er grunn til å stille spørsmål om det er akseptabelt å benytte et mindretall på 1/3 til å trumfe igjennom et syn på tvers av alle erfaringer, faglige vurderinger og et politisk budsjettflertall. Lovendringen som åpner for at 1/3 av kommunestyret kan avgjøre antall valgdager avslører den sittende regjerings sanne syn på det kommunale selvstyre. Gjennom flere år har AP og SV ikke klart å levere en overbevisende argumentasjon for sitt forslag, og blitt nedstemt i Oslo bystyre. I stedet for å la dette være opp til demokratiet og kjempe for flere mandater ved kommende kommunestyrevalg, gir deres partifeller i regjering Oslo AP en håndsrekning for å overkjøre det demokratisk valgte flertallet. Dette er myndighetsmisbruk!

I et demokrati er mindretallsrettigheter viktige, derfor kan et mindretall være tilstrekkelig i saker om innsyn, tilsyn og kontroll, men aldri til å forplikte kommunen. Skal midler bevilges er hovedreglen i norsk forvaltning at det skal foreligge vedtak og inndekning. Begge deler mangler i denne saken. Bevilgninger krever flertallsvedtak for å være gyldige, da er det uhørt at 1/3 kan påføre kommunen utgifter. Dette er en partipolitisk overkjøring av demokratiske prinsipper og misbruk av lovgivningsmakt. Norge trenger en regjering som tar lokaldemokratiet på alvor.

Mindretallet i bystyret

— AP og SV

— trumfer altså gjennom to-dagersvalg i Oslo og etterlater Oslo kommune en "tilleggsregning" på ca. 9 millioner. Mindretallets hovedargument er at to-dagersvalg vil øke valgdeltagelsen i Oslo. Det er ingen erfaring for at dette skjer i Oslo. I Oslo kan alle som ønsker det forhåndstemme i perioden fra 10. august til 11. september

— noe som taler for at valg over to dager skulle være unødvendig. Det vil være forhåndstemming i alle Oslos bydeler

— i bydel Nordre Aker ved Universitetet på Blindern og i Bydelsadministrasjonen i Nydalen. Valg avholdes ved 11 valglokaler i bydelen og de 35 personene som utgjør stemmestyrene må innstille seg på to dagers jobb

— takket være mindretallsvedtaket i Oslo bystyre

— som den sittende regjering la til rette for ved sitt lovendringsforslag.

Bård Folke Fredriksen

Nordre Aker Høyre

Leder av Høyres gruppe i bystyret og stortingskandidat

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer info

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.

Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg, samt lese mange gode tips til hvordan du kan beskytte deg selv. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.

NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrever ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Mer informasjon