Kommentar: – Å true elever med stryk, er ikke en varig løsning

Rahman Akhtar Chaudhry - leder av Elevorganisasjonen i Oslo. FOTO: PRIVAT

– Den nye fraværsgrensa kommer ikke til å redusere frafall, men heller virke motsatt. Noen tiltak fortjener å forbli på søppelhaugen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2016 kl 14:46

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Rahman Akhtar Chaudhry - leder av Elevorganisasjonen i Oslo - har reagert på sak i Nordre Aker Budstikke om nye fraværsregler ved skolene, fra høsten 2016.

At elever reagerer på fraværsgrensa som introduseres til høsten er ikke ny lesning, men andre brukere av skolen begynner nå å markere sin misnøye. At driftsstyret ved Nydalen Vgs, sammensatt av flere brukere av skolen, nå også uttrykker sin bekymring er et tegn på at skolen ikke er mottakelig for, eller ønsker, fraværsgrensa kunnskapsministeren tvinger over oss.

Elevorganisasjonen i Oslo er enig med driftsstyret på Nydalen Vgs i at den nye fraværsgrensa ikke kommer til å redusere frafall, men heller virke motsatt, mot sin tenkte intensjon og skape høyere frafallstall.

Hva skjer med en elev som når 10% i november, som lærerne kunne huket inn igjen i klasserommet? En elev som kunne ha hatt mye fravær i første termin, men fått hjelp av skolen til å bli på benken og stå på eksamen i mai? Denne eleven vil automatisk stryke i fag i første termin takket være Isaksens grense. Fraværsgrensa er unyansert og ineffktiv, og bygger på prinsippet om at alle elever er like. Det er fullstendig feil.

I stedet bør kunnskapsministeren innse at frafall er et sammensatt problem som er summen av alt som mye som må gjøres bedre i skolen, og ikke et problem som kan løses med en enkel og lite gjennomtenkt quick-fix. Mesteparten av frafallet i dag er på yrkesfag. Da må løsninga være å gjøre yrkesfagene mer praktisk rettede, ved å for eksempel gjøre fellesfagene mer praktisk rettet og skreddersydd for de ulike yrkesfagene.

Høyt press og lite hjelp er også noe som fører til at elever dropper ut av skolen. Skolehelsetjenestene i Norge er i skammelig tilstand, og hva gjøre regjeringa? Lar være å øremerke 2/3 av pengene til skolehelsetjenesten i statsbudsjettet, og innfører ei fraværsgrense i stedet. For å bekjempe frafall må vi sørge for at norske elever har et godt psykososialt skolemiljø, ikke stryke de som ikke passer inn i A4-boksen.

Et annet eksempel på god fraværssystematikk er fleksitidordningen Elvebakken Vgs har for sine elever, der du kan jobbe deg opp et overskudd av timer ved å være lengre på skolen, for så å kunne gå i null i fravær om du må være borte fra skolen på for eksempel idrettstevner eller politiske møter. Fleksitidordningen vil kollapse når fraværsgrensa innføres. Hvorfor saboterer regjeringa for nytenkende skoleløsninger? Det har åpenbart fungert, Elvebakken Vgs har et av de høyeste søkertallene i Oslo, og noen av de beste eksamensresultatene i Norge.

Med andre ord er frafall i skolen et sammensatt problem uten en enkel løsning. Å true elever med stryk i første termin, fordi kunnskapsministeren har fått panikk, er ikke en varig løsning, og Elevorganisasjonen i Oslo er glad for at driftsstyret ved Nydalen Vgs kan stå sammen med elevbevegelsen og ta et standpunkt mot fraværsgrensa. Noen tiltak fortjener å forbli på søppelhaugen.

Rahman Akhtar Chaudhry
Leder av Elevorganisasjonen i Oslo og elev ved Oslo Katedralskole

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse