Åpenhet og demokrati er to sider av samme sak

Bydelsutvalget i Nordre Aker, her fotografert høsten 2015. BU har følgende partifordeling; 1 Frp, 5 Høyre, 2 Venstre, 4 Arbeiderpartiet, 2 MDG, 1 SV.

KRONIKK: Det finnes ingen hjemmel for å lukke budsjettmøtet i Nordre Aker. Det er ikke lov å skjerme budsjettbehandlingen for åpen diskusjon. Det undrer meg at ingen politikere har reagert før, skriver BU-nestleder Ingeborg Briseid Kraft.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
21.11.2016 kl 19:27

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Hvert år lager administrasjonen i bydel Nordre Aker et forslag til budsjett for det kommende året, og onsdag forrige uke var alle bydelspolitikerne invitert til budsjettmøte.

Hensikten med dette møtet, som finner sted omtrent på denne tiden hvert år, er at politikerne skal få informasjon om årets budsjettforslag, samt at politikerne skal kunne gi såkalte «signaler» om hva de ønsker at administrasjonen skal sette av penger til i budsjettet. Også i år var møtet lukket, og hverken media eller bydelens innbyggere fikk være til stede.

Se bildet større

Ingeborg Briseid Kraft (V), er nestleder i bydelsutvalget i Nordre Aker.

Begrunnelsen for å lukke møtet var at administrasjonen da kunne være mer åpne, og at man kunne «snakke fritt». Loven sier imidlertid at alle møter i folkevalgte organer skal gå for åpne dører. Unntak fra dette må ha hjemmel i lov, og for å gjøre en lang research kort: det finnes ingen hjemmel for å lukke budsjettmøtet i Nordre Aker. Det er ikke lov å skjerme budsjettbehandlingen for åpen diskusjon.

Likevel har budsjettmøtet vært lukket i flere år. Det undrer meg at ingen politikere har reagert før. Det er selvsagt behagelig ikke å ha kritiske journalister til stede, men vi kan ikke lukke et møte av hensyn til politisk bekvemmelighet.

Administrasjonen i Nordre Aker består av svært kompetente mennesker, og budsjettforslaget de legger frem er både bra og velbegrunnet. Informasjonen som kommer frem på budsjettmøtet bør nå ut til så mange som mulig. Det vil gi større forståelse for de prioriteringene som blir gjort i det endelige budsjettet.

Befolkningen i bydelen fortjener ikke desto mindre å få vite hva deres folkevalgte mener. Jeg vet hvilke «signaler» jeg vil gi til administrasjonen, og jeg deler det gjerne med innbyggerne i Nordre Aker. Hvis noen utenfor politikken vil bruke onsdag kveld til å sitte og høre om bydelens budsjett, blir jeg glad. Det finnes ikke noe mer motiverende for en politiker enn engasjement fra de som har valgt oss som sine representanter. Deltakelse og interesse fra befolkningen er noe vi bør strebe etter, ikke beskytte oss mot.

Det er vi folkevalgte som bestemmer hvordan politiske møter skal gjennomføres. Jeg håper derfor at bydelsdirektøren og leder i bydelsutvalget tar dette signalet fra meg og at vi sørger for at neste års budsjettmøte er åpent for alle.

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse