Arbeiderpartiet gjør Osloskolen bedre

Byråd Tone Tellevik Dahl (Ap), her fra et besøk på Berg skole i Nordre Aker. FOTO: KARL ANDREAS KJELSTRUP

DEBATT: Kristin Vinje skyver Nydalen videregående skole foran seg i et forsøk på å svartmale byrådets politikk.

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Kristin Vinje, tidligere stortingsrepresentant og byråd for Høyre, skriver i Nordre Aker Budstikke at hun er «forbannet». Hun hevder Arbeiderpartiet og byrådet vil «demontere hele Osloskolen», og skyver Nydalen videregående skole foran seg i et forsøk på å svartmale byrådets politikk.

LES OGSÅ: Hva skjer fremover med Nydalen vgs., skolebyråd Tone Tellevik Dahl?

Det Arbeiderpartiet og byrådet gjør er å avvikle Høyre-skolen, samtidig som vi styrker Osloskolen. Dette er ikke noe nytt, slik Vinje ser ut til å tro, dette har pågått helt siden vi overtok byrådsmakten fra Høyre i 2015. La meg gi noen eksempler:

• Vi har opphevet Høyre-skolens favorisering av teoretiske basisfag. Vi gir osloskolene mulighet til å satse på flere fag, noe som også har gitt Nydalen videregående skole nye muligheter.

• Vi har stoppet Høyre-skolens politiske overstyring av høyt utdannede skoleledere og lærere. Vi mener det er en skoleleder- og læreroppgave å velge hvilke undervisningsmetoder som brukes i skolen, og ikke noe vi politikere skal blande oss opp i. Det tror jeg lærerne på Nydalen videregående skole er glade for.

• Vi har stoppet kuttpolitikken som kjennetegner Høyre-skolen, for eksempel forbudet mot å fullfinansiere skoleplasser, som Kristin Vinje innførte som byråd. Det gir skolene større handlingsrom, noe skolene i Nordre Aker kommer til å få stor glede av.

• Vi har sagt nei til viktige tiltak i Høyre-skolen, slik som prestasjonslønn for lærere, flere eksamener, økt rapportering og nivådeling av elever.

Vår politikk for en varmere og mer skapende osloskole er ikke basert på én enkelt forskningsrapport, slik Vinje hevder. Arbeiderpartiets skolepolitikk bygger på et bredt kunnskapsgrunnlag, som viser at vi har et godt skolesystem i Oslo, samtidig som vi også en del utfordringer: Vi vet for eksempel at det er for store forskjeller mellom osloskolene, at elevenes motivasjon faller gjennom hele ungdomsskolen og at andelen som fullfører og består videregående skole har flatet ut de siste årene. Fortsatt er det 1 av 4 som ikke fullfører og består i Oslo.

I stedet for å ta utfordringene på alvor, tyr Vinje i stedet til en serie med løgner om Arbeiderpartiet og byrådet, for eksempel om kutt i skolebudsjettene, at vi bare satser på «nye valgfag» og at vi skal «legge om ordningen med fritt skolevalg». Ingenting av dette er riktig, og det blir for meg en useriøs respons til et seriøst forsøk på å ta utfordringer på alvor. Det bunner kanskje i at Arbeiderpartiet har langt høyere ambisjoner for Osloskolen enn det Høyre har, og at Høyre mener Osloskolen har nådd sitt potensial – og ikke kan bli bedre?

Tone Tellevik Dahl (Ap)
byråd for oppvekst og kunnskap, Oslo kommune

Delta i debatten? Send ditt inn innlegg til debatt@nab.no!

Meld deg på nyhetsbrev!

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse