Barna kommer først

Arusha School har mange elever med albinisme. Her undersøker Stine Melfald, fagansvarlig i Specsavers, synet til en av elevene.

BRILLEBLOGGEN FRA TANZANIA: Vår siste dag ble brukt der fremtiden for Tanzania ligger – hos barna. På Arusha Scool ble vi tatt imot med åpne armer, og barn som fikk synsundersøkelser og briller så de kan følge normal undervisning, skriver Philip Reiler.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.03.2017 kl 09:41

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Philip Reiler er bosatt på Grefsen, og jobber i optikerkjeden Specsavers. Også i 2016 var han på eyecamp Tanzania med briller fra Norge, blant annet levert inn til Specsavers butikk på Sandaker. I fjor var TV-profil Sigurd Sollien en av de profilerte brilledonorene fra lokalmiljøet, i år er Elling-skuespiller Per Christian Ellefsen blant dem som har gitt bort sine gamle briller. Denne uken følger vi opplevelsene Reiler og hans team gjør seg i Afrika.

DAG 5

Idag flyttet vi eyecampen fra Mount Meru Hospital til Arusha School, som har elever i alderen 6-13 år.

Se bildet større

Arusha School. FOTO: UTLÅNT

Det føltes meningsfylt å bruke vår siste dag her i Tanzania med barna. Alle var spente og forventningfulle, og med store smil ble vi møtt av både barna og lærerne. Det er mangel på det meste, og ingen er vant til å få noe gratis. I et land med 300 soldager i året, er sola ofte synderen når det kommer til utvikling av grå stær.

Skolen huser mange albinoer, som beskyttes fra mennesker som jakter på dem. Overtroen er sterk i Tanzania, og i noen steder av landet hersker det en oppfatning om at kroppsdeler fra albinoer er magiske og bringer lykke med seg.

Derfor må de beskyttes, og ved den bevoktede skolen er barna skjermet fra heksedoktorer som betaler for dem. Ekspertene er enige om at lidelsen i stor grad skyldes at foreldrene er i slekt med hverandre.

Disse barna er ekstremt lyssensitive og derfor er det viktig å gi dem solbriller.

Se bildet større

Her får en av elevene på Arusha School synstest av optiker Jørn Seim. De som trenger det får utlevert brukte briller fra Norge. FOTO: UTLÅNT

Ellers var det mange barn med både store minus- og plusstyrker. Gladness (9) var en av dem. Hun hadde minus 4 og så dårlig på avstand. Med brukte briller fra Norge, strålte hun om kapp med sola og fikk også med seg solbriller for å beskytte seg mot det sterke lyset.

LES MER FRA BRILLEBLOGGER-PHILIP:

Les Brillebloggen fra 2016 her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse