ANNONSE
Annonse

Barnehageløft i Nordre Aker: Mer kompetanse og flere plasser

Byråd Tone Tellevik Dahl vil øke tettheten av barnehagelærere i barnehagene. Her på besøk i Tåsenløkka i 2015. Foto: KRISTIN TUFTE HAGA

KRONIKK: Bydel Nordre Aker er kjent for gode barnehager. Nå vil byrådet gjøre dem enda bedre, skriver Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap. Blant annet skal halvparten av de ansatte nå være barnehagelærere.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.01.2017 kl 18:27

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Alle snakker om kvalitet i barnehagen. Men vi får ikke løftet kvaliteten i barnehagen uten at vi samtidig løfter kompetansen.

Da Arbeiderpartiet overtok byrådsmakten etter Høyre i oktober 2015 lå Oslo på jumboplass blant de store byene i Norge målt etter kompetanse i barnehagen. Vi hadde flest ufaglærte og færrest med relevant utdanning rundt de minste i utdanningssystemet vårt.

Derfor har det nye byrådet inngått en bemanningsavtale med Utdanningsforbundet og Fagforbundet, som innebærer at 50 prosent av medarbeiderne i barnehagen skal være barnehagelærere og opptil 25 prosent barne- og ungdomsarbeidere. I dag er andelen 33 og 6 prosent. Avtalen innebærer også at personaltettheten skal være en ansatt per tre barn under tre år i barnehagen, og en ansatt per seks barn over tre år.

Dette står i sterk kontrast til Høyre/Frp-regjeringen, der kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fortsatt fører en barnehagepolitikk som mangler det viktigste, nemlig tiltak for høy voksentetthet og økt kompetanse i barnehagen.

Flere barnehageplasser i Nordre Aker

Arbeiderpartiet og byrådet skal ikke bare bygge kompetanse, men også plasser. Vi vil gi familiene i Oslo frihet til å vite at får de barn, så får de også barnehageplass. Da vi overtok etter Høyre hadde imidlertid Oslo den laveste barnehagedekningen blant fylkene i Norge.

For å få opp farten i barnehageutbyggingen, har vi opphevet Høyre-byrådets forbud mot å bygge kommunale barnehager. Vi har satt i gang etablering av 3000 flere barnehageplasser, og bare i 2017 etablerer vi 125 prosent flere barnehageplasser enn det Høyre-byrådet la opp til. I løpet av de neste årene vil Oslo passere landsgjennomsnittet i barnehagedekning, og etter hvert vil vi kunne gi alle ettåringer plass uavhengig av når på året de er født.

En av de nye barnehagene som nå er klar for åpning, er Bergtunet barnehage i Nordre Aker med 250 barnehageplasser.

Barnehagepolitikk for en ny tid

Vi lever i en tid der foreldre bør får reell frihet til barnehageplass uavhengig av når på året barnet er født. En tid der foreldre uavhengig av hvilken barnehage de velger, kan være sikker på at barnehagen har medarbeidere med høy kompetanse. Men barnehagepolitikken har ikke vært tilpasset en ny tid. Mange stemte Arbeiderpartiet ved valget i 2015 for å ruste barnehagen for en ny tid, og nå begynner resultatene å komme.

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse