Bright (6) fikk kjeft på skolen. Ingen visste at han ikke så noe

FIKK ENDELIG HJELP: Bright Msema (6) kunne ikke se skoletavla. Ann-Sisilie Stene, sørget for at gutten fikk brillene på plass. FOTO: MORTEN BENDIKSEN

BRILLEBLOGGEN: Gutten fikk kjeft av de voksne fordi han ikke fikk med seg hva som sto på skoletavlen. Men den stakkars pjokken hadde bare dårlig syn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.03.2017 kl 12:31

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Philip Reiler er bosatt på Grefsen, og jobber i optikerkjeden Specsavers. Også i 2016 var han på eyecamp Tanzania med briller fra Norge, blant annet levert inn til Specsavers butikk på Sandaker. I fjor var TV-profil Sigurd Sollien en av de profilerte brilledonorene fra lokalmiljøet, i år er Elling-skuespiller Per Christian Ellefsen blant dem som har gitt bort sine gamle briller. Denne uken følger vi opplevelsene Reiler og hans team gjør seg i Afrika. Les Brillebloggen fra 2016 her.

DAG 2

Det var ikke rart seksåringen Bright Msema ikke klarte å følge med i undervisningen.

Etter å ha fått påvist minus 4,5 og med nye briller, kan han nå holde tritt med resten av klassen sin.

Idag ble det mye snakk om hvordan vi tar alt for gitt i hjemlandet vårt Norge, og hvordan en synsundersøkelse og et par briller kan snu opp ned på tilværelsen for et menneske.

Optikere er knapt å oppdrive i Tanzania, et land med 50 millioner innbyggere, og da er det ikke vanskelig å forstå den voldsomme interessen for å komme til «eyecampen» vår.

Køen var allerede lang da vi ankom Mt. Meru Hospital for dag to av årets «eyecamp».

Se bildet større

LANG KØ: Jungeltelegrafen går fort, og køene blir lange for å få undersøkte øynene sine, og få briller. FOTO: MORTEN BENDIKSEN

Spesielt episoder som får et lykkelig utfall, gjør et sterkt inntrykk. Ett av mange eksempler er vesle Bright Msema på seks år, som ikke engang kunne se skoletavlen og var vant til å få kjeft av de voksne på grunn av dette. En synsundersøkelse hos optometristudent Marina Austad og optiker Åshild Martinsen, påviste behov for brillestyrke på minus 5 hos Bright!

Et uoverkommelig handikap, om man ikke har riktig tilpassede briller. Noen minutter etter synsundersøkelsen er brillene på plass, med kyndig hjelp fra optikerassistent Ann-Sisilie Stene fra Specsavers Lade. Ikke rart hun felte noen tårer da Bright fikk synet tilbake.

Slike historier bidrar til å holde motet oppe hos alle, og spesielt for optikerne, som er utsatt for det største arbeidspresset. Nakker, skuldre og armer blir fort slitne og støle etter flerfoldige timer uten pauser, så all ære til optikerne som nekter å gi seg før siste pasient har fått hjelp. Da dagens siste brillepar var delt ut, så var alle så slitne at vi sank godt sammen i bussetet.

LES MER FRA BRILLEBLOGGER-PHILIP:

Se bildet større

VARM MOTTAKELSE: Doktor Elias Isaac Mashala leder Mount Meru Hospital i Arusha. Her skriver jeg og optikerne (f.v.) Jørn Seim, Åshild Martinsen og Anne Vegum oss inn i den offisielle protokollen hans. FOTO: UTLÅNT

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse