Den forbudte by

Det kan ikke være mer enn 20-30 meter mellom hvert skilt. Rundt, rødt og blått. "Parkering forbudt". Og det er bare på venstresiden. På høyre side av ...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
27.02.2009 kl 10:07

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Det kan ikke være mer enn 20-30 meter mellom hvert skilt. Rundt, rødt og blått. "Parkering forbudt". Og det er bare på venstresiden. På høyre side av veien er det minst like mange, men der har de malt over en ekstra rød strek. "All stans forbudt".

Skiltjungelen slår mot meg. Den formelig skriker "NEI, NEI, NEI". Så langt øyet rekker ser jeg ikke annet enn irettesettelser. Jeg snur meg vekk, bare for å se nok et rundt skilt.

"Gjennomkjøring forbudt". Den svarte bilen og motorsykkelen på den hvite bakgrunnen er krast sperret over med en rød strek. "Gjelder gjennomkjøring", står det under.

Jeg har knapt kommet meg innenfor Lillehammers bygrense før denne jernringen av negativitet slår om meg.

– Endelig, tenker jeg i det jeg får øye på et stort, blått skilt med en hvit P i midten. – Noe som er lov.

Men når jeg kommer nærmere ser jeg underteksten med små bokstaver. "Parkering forbudt over to timer".

Det er bare på innfartsveiene dette bærer preg å være et hyggelig sted. "Velkommen til OL-byen", hilser vennlige skilt, de eneste som ikke har surnet, bare blitt litt blassere, etter 15 år.

– Regelryttere, mumler mannen foran meg i køen på Kiwi forarget, i det han må levere six-packen fra seg til damen i kassa, tre minutter over seks lørdag kveld. Ølsalget er stengt.

– Du kan jo dra ned til sentrum og kjøper ølen ferdigåpnet der. Det er visst i orden, kommenterer en annen tørt.

Selv må han legge igjen den ene av to pakker paracet. Slikt kan man jo ta livet av seg med, med litt innsats.

Ikke et vondt ord om Lillehammer altså. Det vil nok fortsatt gå mange år før vi glemmer gullrushet og OL-floka. Var det i '94?

Men 'heldigvis' ser det ut til å gå bedre 'her hjemme' i sør. I alle fall hvis det går i dansk retning. Da blir det vel fritt fram for parkering, ølkjøp og annet "snadder" her i hovedstaden, nå som politikereliten har bestemt seg for å døpe om Oslo sentrum til "Kristiania". Jeg mistenker det hele bare er et steg i retning av å frigjøre hardt pressede politiressurser.

Karl Andreas Kjelstrup

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse