Kommentar om syklister og turgåere: «Det er merkelig at normal oppførsel og folkeskikk forsvinner helt»

Det er helt sikkert mange som har dårlig erfaring med syklister i marka, men jeg synes likevel det er merkelig at normal oppførsel og folkeskikk forsvinner helt hos enkelte idet de møter noen som rett og slett bare sykler, skriver Lars E. Jørgensen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA (ILLUSTRASJONSFOTO)

Det er ingen tvil om at mange syklister oppfører seg dårlig, sykler for fort og viser for lite hensyn både til andre mennesker og naturen. Noen syklister ødelegger for mange andre, men det gjelder også en del turgåere. Det har jeg dessverre erfart nå, skriver Lars E. Jørgensen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
14.06.2015 kl 23:02

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Det har blitt sagt og skrevet mye om konfliktene mellom syklister og turgåere i Nordmarka og andre steder. Jeg har likevel lyst til å dele min litt spesielle opplevelse med andre. Det er høysesong for temaet nå og jeg håper en påminnelse kan hjelpe på et sammensatt problem.

Det er ingen tvil om at mange syklister oppfører seg dårlig, sykler for fort og viser for lite hensyn både til andre mennesker og naturen. Noen syklister ødelegger for mange andre, men det gjelder også en del turgåere. Det har jeg dessverre erfart nå.

En helg i mai skulle jeg sykle fra Maridalen til Bjørnholt og videre derfra. Jeg hadde syklet en liten stund på grusveien som begynner ved Hammeren da jeg så en mann og en kvinne et stykke foran meg. De gikk midt i veien, så jeg satte ned farten og brukte ringeklokka for å varsle.

Hun gikk først over på høyre side av veien, men så tilbake til venstre igjen idet jeg skulle passere. Jeg måtte bremse kraftig for ikke å treffe henne og det endte med at jeg stupte over styret og landet i veikanten med sykkelen over meg. Landingen var hard og jeg fikk vondt i brystet og kneet, men det virket greit der og da.

Da begynte mannen å si høyt og tydelig at hun ikke skulle beklage noe som helst og at alt var min skyld

Hun kom bort til meg mens jeg lå på bakken, beklaget det som hadde skjedd og spurte om det hadde gått bra med meg. Da begynte mannen å si høyt og tydelig at hun ikke skulle beklage noe som helst og at alt var min skyld. Hun spurte meg igjen om hvordan jeg hadde det, og han fortsatte å si at hun ikke skulle beklage noe som helst.

Jeg oppfattet tydelig at det var viktigere for han å ikke beklage noe til meg som syklist enn å finne ut om jeg var skadet eller ikke. Deretter ville han at de raskt skulle gå videre, og det gjorde de.

LES OGSÅ: Kommentar: «Egentlig var det sykkelen som kom først»

Jeg ville snakke litt med den mannlige turgåeren om det jeg mente var svært dårlig oppførsel, så vi møttes igjen lengre inn i marka litt senere. Jeg fikk sagt det jeg hadde behov for å si om hans spesielle uttalelser og hennes omtanke, og at i en slik situasjon er spørsmålet om personskade viktigere enn spørsmålet om skyld.

Han sa at han ikke hadde sett noe av selve ulykken før jeg lå på bakken, så han hadde tydeligvis bare antatt at jeg syklet for fort

Han sa at han ikke hadde sett noe av selve ulykken før jeg lå på bakken, så han hadde tydeligvis bare antatt at jeg syklet for fort. Hun bekreftet at farten ikke hadde vært høy. Det ble ikke sagt mer etter det og vi fortsatte hver vår tur.

Jeg fikk etterhvert så vondt i brystet (p.g.a ribbeinsbrist) at jeg måtte snu. I den bratteste bakken tilbake fra Bjørnholt gjorde ubehaget i brystet og humpene i veien at farten var veldig lav, men ikke engang det var nok for en annen turgåer som ristet demonstrativt på hodet og himlet med øyne over «villmannsyklingen». Etter det syntes jeg at hele turen bare var tragikomisk.

Etter det syntes jeg at hele turen bare var tragikomisk

Det var usikkerhet idet jeg skulle passere de to turgåerne som gjorde at det endte med en ulykke, ikke høy fart eller råsykling. Den hoderistende mannen i bakken har jeg ikke tenkt å kommentere nærmere.

Det er helt sikkert mange som har dårlig erfaring med syklister i marka, men jeg synes likevel det er merkelig at normal oppførsel og folkeskikk forsvinner helt hos enkelte idet de møter noen som rett og slett bare sykler.

Trafikken i marka gjenspeiler vel trafikken andre steder. Noen ødelegger for mange andre, men de aller fleste oppfører seg veldig bra. Akkurat den helgen behøvde jeg ikke å sykle som en villmann for å få kjeft og stygge blikk. Det var nok bare å sykle normalt, senke farten og vise hensyn.

God tur!

Lars E. Jørgensen
Trosterud, bruker av Oslomarka

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse