ANNONSE
Annonse

Det handler ikke om islam, men om samfunn

Det er feil å fokusere på enkeltreligioner når vi egentlig er opptatt av vårt felles samfunn og verdier. Det er det samme enten det er muslimer, krist...

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Det er feil å fokusere på enkeltreligioner når vi egentlig er opptatt av vårt felles samfunn og verdier. Det er det samme enten det er muslimer, kristne, jøder, buddhister, nynazister eller kommunister som utfordrer vår samfunnsorganisering og det vi kaller felles norske verdier. Vi må erkjenne at det er mulig å debattere samfunnsorden og verdier uten å påkalle absolutter i eldgamle dokumenter eller nedarvet overtro.

Jeg oppfordrer alle som ser lovbrudd, overgrep eller undertrykkelse til å ta til orde mot det, uavhengig av religion. Vi må kritisere Israels menneskerettighetsbrudd like sterkt som Irans, eller de som skjer i kommunistiske regimer. Vi må ta avstand fra buddhistiske munkers historiske støtte til brutale overgrep i Sri Lanka. Kjønnslemlestelse er like ille uansett hvilken tradisjon det bygger på. Flerkoneri er et like klart brudd på norsk lov enten det gjelder en muslim eller mormoner. Det er like ille med undertrykking av kvinner enten det skjer basert på sjalusi, eller forstokket tolkning av koranen eller bibelen. Nynazister er like mye på feil spor som andre ekstremister.

Alle som lever i Norge må erkjenne seg til det lovverk som vi har for å få et tidsriktig godt samfunn. Det er lov å ytre seg mot lovene og foreslå endringer, men ikke å sette seg over dem. Koranen, toraen, bibelen eller hvilket som helst annet manifest kan aldri settes over det fellesskapet vi har etablert gjennom lovene. Ekstreme synspunkter som går langt utover lovene er like ille uansett begrunnelse. Vi må ta avstand fra dem som truer en tegner på livet på grunn av en ytring, like mye som vi må fordømme dem som truer leger som gjør lovlige aborter. La oss diskutere hvordan vi kan skape et bedre samfunn heller enn å slå hverandre i hode med gamle tekster og gamle konflikter. Det handler ikke om en bestemt religion, det er vårt felles samfunn vi skal diskutere. Jeg gleder meg til en bred og åpen samfunns- og verdidebatt!

Erik M. Dugstad

Leder Korsvoll Arbeiderparti

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse