– Det kommer til å bli bedre

Egil-Arne og datteren. FOTO: PRIVAT/ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE

– Og om noen som ikke har vært i din situasjon mener at du burde ha kommet deg videre, tilgi dem. De aner ikke hva de snakker om.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
22.03.2017 kl 20:24

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, tidligere bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis. Han har også yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Det finnes ingen riktig måte å være redd på, være lei seg på, sørge på og det finnes ingen riktig måte å ha angst eller være deprimert på. Det finnes ingen riktig måte å ha PTSD på.

Det finnes heller ingen riktig måte å ha psykosomatiske smerter på. Med psykosomatiske plager menes kroppslige plager som har sitt utgangspunkt i psykiske problemer eller som er et resultat av overbelastning som langvarig stress eller brått traumatisk stress.

Psykosomatiske plager er smerter, autonom overaktivering eller anspenthet i kroppen som kjennes ut som smerter. Disse smertene kan oppleves i hele kroppen, i halsen, i kjeven, i hodebunn, i armer, ben, skuldre, i underliv, mage tarm eller andre steder.

Psykosomatiske smerter er på en måte angst som ikke siver rundt i kroppen som en følelse men som har satt seg fast i kroppen. Psykosomatiske smerter kan også kalles for autonome forstyrrelser eller autonom overaktivering.

Det finnes ingen fasit på hvor lang tid det tar å komme seg videre etter en krise.
Det finnes heller ingen fasit på hva som må ha skjedd for at man skal ha lov til å ha det vanskelig.

Har man det vanskelig så har man det vanskelig.

Min erfaring er at omverdenen blir mye raskere ferdig med en vanskelig situasjon enn de som har vært i krisen selv. Dessverre er det slik. Folk er uvitende og kanskje også litt korttenkte en del ganger.

Livet går videre i en fart for mennesker omkring mens de som har vært utsatt for en vanskelig hendelse for 1-5-10-15 eller 30 år siden kanskje fortsatt strever.

Noen opplever å slite med hendelsen men føler at andre mener at de burde ha kommet seg videre. Det er jo så lenge siden. Noen ”kommer seg raskt videre”. Det er jeg glad for.

Det finnes imidlertid ingen standard for hva som er riktig. Har man det dårlig fortjener man ikke å tenke at man burde ha det bra. Har man det bra så fortjener man å ha det bra.

Budskapet mitt er: Du har det som du har det. Prøv å slutt å tilfredsstille omverdenen. Det er smartest å lytte innover. Du har det som du har det.

Hvis du som leser dette har det vanskelig, så har du det. Og selv om noen rundt som ikke har vært i din situasjon skulle mene at du burde ha kommet deg videre. Tilgi dem, de aner ikke hva de snakker om.

Du har det som du har det og jeg ønsker for deg at du har eller finner gode hjelpere.

Jeg ønsker for deg at du aldri mister håpet om at ting blir litt bedre etter hvert mens du arbeider målrettet med å lage livet ditt så godt det er mulig.

Målet må være å lage seg et så godt liv som mulig ut i fra situasjonen slik som den er.

Får du ikke til det du ønsker for livet ditt i dag så betyr ikke det at du aldri får til det.

Det kommer til å bli bedre! Ta vare på deg selv!

Les flere av Egil-Arnes kommentarer på Nordre Aker Budstikke her, eller på bloggen hans Psykogrubbel.

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse