Drakehode lever

På små steder, så nære og så små at de ikke synes på noe kart, blir det tatt både private og politiske beslutninger som kan vise seg å få store, til o...

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
På små steder, så nære og så små at de ikke synes på noe kart, blir det tatt både private og politiske beslutninger som kan vise seg å få store, til og med globale, konsekvenser. Beslutninger som blir tatt i verdenen til det enkelte mennesket, på det enkeltes kontor, på den lokale skole eller vedrørende den grønne lungen i nabolaget, sikrer likhet for loven, lik verdighet uten diskriminering og forteller noe om den praktiske utøvelsen av den enkeltes rettigheter og rettsvern. Det sier også noe om arven vi ønsker og gi videre til de kommende generasjoner, verdiene vi ønsker å videreformidle om hva det er som gjør livene våre verdt å leve. Hvis verdivalgene som blir tatt der ikke betyr noe, vil de heller ikke ha noen betydning andre steder.

Så også med vårt biologiske mangfold. En liten blå blomst på Bakkehaugen eller en liten amfibie i salamanderdammen på Ullevål, er det noe å lage slikt styr av? Kanskje ikke. Men da får vi holde oss for gode til å skryte på oss flotte fraser i internasjonale konvensjoner og konferanser. Rett og slett kalle en spade en spade; "vi blåser i alt som ikke er økonomisk lønnsomt, våre verdier begrenser seg til verdien av penger".

Eller få de vakre, politiske beslutninger ned på lokalplan i den verden vi lever i, slik det ble gjort i dammen i Møllesvingen på Ullevål. Salamanderne, både stor og liten, lever i dag i beste velgående, takket være lokalt engasjement, interesseorganisasjoner og langsiktige politiske beslutninger.

Nå er det sommer. La oss nyte av vår flotte bydel, med Nordmarkas flotte turmuligheter og bydelens mange badevann. Dog ikke Nydalsdammen. Der florerer tarmbakterier som gjør oss sjuke, etter problemer med overvann i kloakksystemet etter den kraftige nedbøren vi har hatt den siste uka. Dette må da være noe Vann- og avløpsetaten kan gjøre noe med, eller skal vi bare finne oss i at "slik er det, og slik blir det".

Og nyt den lille blomsten "Drakehode" på enga på Bakkehaugen mens den ennå finnes. Den står der nå i sin fulle flor, i hvert fall ett år til, så er den kanskje ikke å finne noe sted i hele verden.

Vi vil takke våre lesere for alt engasjement og tips om lokale, viktige små og store saker, og ønske en riktig god og fargerik sommer!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse