«Du skal ikke gi opp, men du kan selge de bærene du har»

Psykolog Arne-Egil Skaun Knutsen. FOTO: ARKIV NORDRE AKER BUDSTIKKE/PRIVAT

PSYKOLOGEN: – Petter Stordalen er en inspirerende, morsom og praktisk type. Flink til å tjene penger, skaper mange arbeidsplasser, og han solgte de bærene han hadde.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2018 kl 14:04

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Petter Stordalen tør også å ta risiko. Han skal ha åtte milliarder i gjeld og flere tusen hotellrom under bygging.

Jeg kjenner han kun gjennom media. Han er etter min mening en legandarisk type. Jeg er imponert over hans ukuelige pågangsmot.

En av historiene som lever rundt Stordalen, er den om å selge de bærene man har. Stordalen begynte sin karriere med å selge jordbær på torget i Porsgrunn. Han klaget til sin far over forholdene, ha syntes de andre hadde bedre salgsboder og bedre bær enn han selv, Stordalen solgte bær fra et enkelt bord.

En kveld kom faren inn til han på soverommet og sa: Du må selge de bærene du har, det er de eneste bærene du har å selge!

Jeg arbeider blant annet med å støtte mennesker med å mestre press. Kanskje nærlingslivsledere i hardt arbeid, eller for mennesker som har opplevd alvorlige traumer eller strever med kroniske sykdommer.

Jeg kaller konseptet mitt for «Pressmestring». Min erfaring er at flere mennesker som strever med intens slitenhet, angst og - eller - depresjoner, kanskje i forbindelse med kronisk sykdom eller som ettervirkning etter alvorlige traumer, ønsker å bevise slitenheten og angsten og tristheten feil.

De gyver på livet som om ingenting skulle ha skjedd.

Mitt poeng er så absolutt ikke at man skal gi opp, men mitt poeng er at «man skal selge de bærene man har». Man skal ta utgangspunkt i seg selv, kjenne etter hva man tåler, akseptere at man kanskje tåler mindre eller andre ting enn før, og legge ivei på sin nye og helt egenlagde vei.

En vei som handler om at smart arbeid slår hardt arbeid, og som handler om at sammen er sterkere enn alene. En vei som handler om å lage seg et så godt liv som mulig i den situasjonen man faktisk er i.

Ta utgangspunkt i deg selv, ikke i alle andre.

Jeg er lei for at du strever, men du må ta utgangspunkt i deg selv. Du er den eneste som til enhver tid vet hva du liker og du er den eneste som kan kjenne hva du tåler.

For den friske og fremadstormende næringslivslederen handler pressmestring om å få til gode prestasjoner over tid, uten å bli sliten. For den som strever i forbindelse med sykdommer eller traumer handler pressmestring også om å få til gode prestasjoner over tid, uten å bli sliten.

For en som eksempelsvis er midt i en cellegift og strålebehandling, eller for en som strever med noen hundre søvnløse netter, eller harde depresjoner etter en dramatisk skilsmisse, etter vold eller overgrep, så kan det å skifte på sengetøy være en prestasjon på like olympisk nivå som det er for en topptrent skiløper å vinne femmila på ski.

Noen ganger er prestasjonen som er optimal den aktuelle dagen, kanskje ikke å skifte sengetøy, men å bare hvile.

Noen som har vært syke eller har opplevd vanskelige ting fortsetter på samme nivå som før. Det kan være bra for de og det kan være inspirerende nok. Mitt poeng er at en annen person er ikke deg.

Ta utgangspunkt i deg selv, du er den eneste som kjenner hva du liker og tåler.

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog, Nordre Aker

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsens spalte i Nordre Aker Budstikke her:

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse