«Eldre 1–0 Regjeringen»

Illustrasjon av det nye Tåsenhjemmet, som skal stå ferdig i 2020. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

KOMMENTAR: Det nye Tåsenhjemmet ville ikke vært mulig om regjeringen og Norges nye eldreminister hadde fått viljen sin.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.01.2018 kl 16:36

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Høyre, Frp og Venstre skriver i regjeringsplattformen at de vil avvikle den statlige støtteordningen for rehabilitering og modernisering av sykehjemsplasser og omsorgsboliger. En ordning som Arbeiderpartiet og den rødgrønne regjeringen innførte for ti år siden.

Nå har Jonas Gahr Støre, sammen med resten av opposisjonen, sikret flertall på Stortinget mot regjeringens kuttplaner. Dermed har Støre avverget det som så ut til å bli et kutt på hele 3,5 milliarder kroner de neste ti årene i Oslos eldreomsorg.

Kunne rammet Tåsenhjemmet

På Tåsen skal byrådet og Oslo kommune bygge det nye Tåsenhjemmet. Det blir en spydspiss for fremtidens sykehjem og er mulig takket være bidrag fra den statlige støtteordningen. Tåsenhjemmet skal også bli en integrert del av nabolaget, blant annet gjennom tilbud som kafé og frisør. Med nye teknologi blir Tåsenhjemmet Norges mest miljøvennlige sykehjem.

MER OM TÅSENHJEMMET: Slik blir «verdens mest miljøvennlige» sykehjem på Tåsen

Ny sykehjemsstandard

Se bildet større

Nye Tåsenhjemmet. FOTO: OMSORGSBYGG OSLO KF

Det nye Tåsenhjemmet er en del av den store reformen av Oslos eldreomsorg som Arbeiderpartiet gikk til valg på i 2015 og som byrådet nå gjennomfører.

Reformen tar Oslo vekk fra det som har blitt beskrevet som en stoppeklokke- og institusjonsbasert eldreomsorg til en trygg og aktiv alderdom der eldre får være sjef i eget liv. Ikke bare får eldre å bo hjemme lenger fordi vi i løpet av 2019 vil ha ansatt 500 flere medarbeidere i hjemmetjenesten i Oslo. Vi tredobler også antallet nye Omsorg+-boliger og oppgraderer sykehjem etter sykehjem.

Oppgraderingen gir Oslo en ny sykehjemstandard som inkluderer enerom med eget bad, mulighet for samboerrom og tilbud som sansehager, treningsrom, sparom, frisør, dagligvarebutikk, bar, fotpleier og tannklinikk. Det blir et fantastisk løft ettersom mange sykehjem er bygget etter gammel institusjonstankegang. Med lange korridorer, trange rom, felles bad, dunkel belysning og fellesrom som mer likner kommunens dårligste møterom enn en stue i et vanlig norsk hjem.

En moderat eiendomsskatt i kombinasjon med statlig rehabiliteringsstøtte gjør byrådets eldrereform mulig i praksis.

LES OGSÅ: Eldrebyråden har bestemt seg: Legger til rette for å redde demenstilbudet på Skjerven

Er ministerposten viktigere enn politikken?

Se bildet større

Byråd for Eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl (Ap). FOTO: OSLO KOMMUNE / STURLASON

Jeg synes det er modig av statsminister Erna Solberg å utvide regjeringen med en ekstra stilling, en egen eldreminister, samtidig som regjeringen foreslår milliardkutt i eldreomsorgen. Det kan virke som ministerposten er viktigere for regjeringen enn politikken som den nye statsråden skal føre.

Som Oslos eldrebyråd, er jeg stolt over å ha en partileder som har stått opp for byens eldre og nå sørger for at sykehjemsoppgraderingen i Oslo og resten av landet får fortsette med fullt trykk.

Tone Tellevik Dahl (Ap),
Eldrebyråd i Oslo

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Deler ut gratis grus og brodder til eldre: Dette er mye billigere enn et hoftebrudd

Ruter aldersvennlig transport henter deg på døra, og kjører deg dit du skal for en vanlig honnørbillett

Det nye Seniorhuset på Tåsen: I dette huset snakker leiligheten til beboerne

Søker lyttevenner til skolen: Har du lyst til å bidra i nærmiljøet, skape leselyst hos barn og få et vennskap på kjøpet?

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse