ANNONSE
Annonse

Endelig fikk Ashat (94) se barnebarnet sitt

SPREK 94-ÅRING: Ashath Sumumon (94) fikk briller på plass, og det gjorde at barnebarnet Tamasha lyste opp. Foto: MORTEN BENDIKSEN

BRILLEBLOGGEN FRA TANZANIA: Standhaftige Ashath Sumumon er 94 år, og har gått hele livet sitt uten briller. Med nye briller fikk hun synet på plass, og endelig sett barnebarnet skikkelig, skriver Philip Reiler.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 06.03.2017 kl 12:32

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Philip Reiler er bosatt på Grefsen, og jobber i optikerkjeden Specsavers. Også i 2016 var han på eyecamp Tanzania med briller fra Norge, blant annet levert inn til Specsavers butikk på Sandaker. I fjor var TV-profil Sigurd Sollien en av de profilerte brilledonorene fra lokalmiljøet, i år er Elling-skuespiller Per Christian Ellefsen blant dem som har gitt bort sine gamle briller. Denne uken følger vi opplevelsene Reiler og hans team gjør seg i Afrika.

DAG 4

BLID GJENG: Optikerassistentene sørger for å finne riktig brillestyrke og tilpasse dem til de nye eierne. Her er Stine Melfald, Axel Heiberg (som er Årets Brillemodell 2016), Kristine Wiik-Berg, og oversetter fra vårt lokale team, Rogers på plass. Foto: UTLÅNT

Den tøffe 94-åringen hadde gått i mange timer for å få en synsundersøkelse og «nye» briller. Med støtte fra barnebarnet Tamasha, kom hun seg til slutt frem til eyecampen vår.

Ikke rart at Ashath Sumumon lyste opp i et stort smil da hun endelig kunne lese avisen.

«Asante, asante» lød det entusiastisk fra henne, mens hun fornøyd spaserte avgårde med brillene sine, og barnebarnet fastslo at bestemor har fått briller.

Stort sett er stemningen god i eyecampen, og det blir mange klemmer og varme håndtrykk. Men idag ble det flere ganger oppstyr i køen, som vi måtte ta hånd om.

ETTERLENGTET SYNSHJELP: Her optiker Anne Vegum igang med en av flere hundre synsundersøkelser som utføres på lokalbefolkningen i Tanzania. Foto: MORTEN BENDIKSEN

Innbyggerne reiser gjerne langt for å få en synsundersøkelse og køkulturen er litt utradisjonell, for å si det mildt. Vi har imidlertid blitt mer rutinert på organisering av de store folkemengdene og tar grep når det trengs. Det forhindrer imidlertid ikke at noen prøver å snike, og man må «stramme» til ting ett par hakk.

At det er en liten verden fikk vi bevis for idag, da det dukket opp en blid kar som snakket norsk. Han hadde tidligere bodd i Norge, og overrasket optikerne da han kom inn til optikerne og sa «Jeg skulle gjerne gått til Specsavers» på kav norsk.

Det ble en synsundersøkelse, men synet var bra og øyehelsen god, så han fikk solbriller som er å betrakte som en livsnødvendighet i Tanzania.

GAVE: Sykehuset har knappe ressurser og trenger alle bidrag de kan få. Her gir optiker Åshild Martinsen ut soldrevne ophalmoskop, til øyelegeassistent Emerensiana Mvungi. Foto: MORTEN BENDIKSEN

LES MER FRA BRILLEBLOGGER-PHILIP:

Les Brillebloggen fra 2016 her.

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på Nordre Aker Budstikkes gratis nyhetsbrev, som kommer rett i innboksen din hver torsdag! Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse