Er eldre mer naive?

nn Stadig oftere hører og leser vi om folk i alle aldre som utsettes for mer eller mindre grove tilfeller av ran. Noen ganger merker ikke offeret når ...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.08.2008 kl 13:55

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
nn Stadig oftere hører og leser vi om folk i alle aldre som utsettes for mer eller mindre grove tilfeller av ran. Noen ganger merker ikke offeret når eller hvordan det har skjedd. En kjapp hånd ned i en halvåpen veske eller lomme, og lommeboken er borte. Andre ganger går ranerne mer dramatisk til verks: I sommer har vi sett eksempler på at to personer samarbeider om å se kortkoden som tastes inn i butikken, før offeret tas kontakt med på utsiden. I disse tilfellene får de kriminelle fri tilgang til bankkontoen med én gang de har kortet i hendene. I sommer har spesielt eldre i Oslo vest fått gjennomgå. nn Hvorfor det er de eldre som blir ofrene for slike forbrytelser, har nok flere årsaker. Men er det grunnlag for å si at man blir mer naiv og uvøren på sine eldre dager? Vi har vel alle en gang sittet i banken og hørt en som utbasunerer noe sånt som: "Og så skal jeg ta ut noen kontanter. Gi meg 10.000." Og så vandrer de ut i verden, mens kanskje et titalls personer nå vet at denne personen nå vandrer rundt med lommeboken full, noe som kan være svært så fristende for en uærlig sjel.

nn Ungdom i dag lærer raskt i hvilke situasjoner man bør være forsiktig, og kanskje er det på høy tid at eldre mennesker setter seg ned og prater om hvordan de med enkle midler kan redusere den faren de utsetter seg for når de går ut av døren.

Hva med å fokusere mer på dette på eldresentrene? Man kan for eksempel gi følgende tips, noe som naturligvis gjelder folk i alle aldersgrupper:

- Når du taster inn kortkoden din i butikken, vær SVÆRT obs på at ingen kan se hvilke tall du taster inn.

- Når du tar ut penger i banken, IKKE ta ut femsifret beløp, samtidig som du forteller det med så høy stemme at alle i lokalet hører det.

- Blir du stoppet på gaten av noen som spør deg om noe, vær svært obs på at det KAN være noen som er ute etter penger og kort.

La oss alle bidra til å gjøre det mindre attraktivt å satse på en kriminell løpebane i vårt nærområde.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse