Et etter-lengtet tilbud

nn Demens rammer ikke bare eldre. Hvert år får aktive mennesker helt nede i 20- og 30-årene diagnosen, som kan legge ens egne fremtidsdrømmer i grus. ...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.06.2008 kl 11:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
nn Demens rammer ikke bare eldre. Hvert år får aktive mennesker helt nede i 20- og 30-årene diagnosen, som kan legge ens egne fremtidsdrømmer i grus. Sykdommen gjør pasientene pleietrengende, og legger mye ansvar over på nærmeste familie. I dagens avis kan vi lese om Mieneke van Delden, som valgte å førtidspensjonere seg for å kunne pleie mannen da han ble rammet av demens 59 år gammel.

nn – Det tar på å være pleier 24 timer i døgnet, forteller van Delden. Og det er ikke vanskelig å forstå at et slikt ansvar tærer på kreftene. Ikke minst må det være ufattelig tungt å gå fra å være ektefelle til å bli pleier, for en tidligere aktiv livsledsager. Van Delden opplevde at det ikke var et tilstrekkelig tilbud tilgjengelig da hennes mann ble syk. Derfor er det svært gledelig at et tilrettelagt tilbud nå ser dagens lys på Grefsenhjemmet.

nn Så langt har yngre demente hatt få andre avlastningstilbud enn vanlige sykehjem. Personer helt nede i 40-årene blir plassert på sykehjem sammen med 80- og 90-åringer. Men det er hevet over enhver tvil at en 40-åring og en 80-åring har vidt forskjellige behov. En 40-åring trenger en helt annen form for stimuli og aktivitet enn det et menneske som er dobbelt så gammel gjør. Dette vil etter all sannsynlighet også ha en positiv innvirkning på pasienten.

nn Det er gledelig at det nå kommer et spesialtilpasset tilbud til denne gruppen på Grefsenhjemmet, og at flere sykehjem i Oslo ser ut til å følge på. Det er ikke mange dagplasser det er snakk om i første omgang, men styreleder på Grefsenhjemmet, Magne Roland, kan fortelle at interessen er stor. Det er et godt bevis på at behovet er der, og at det er mange i den samme situasjonene som Mieneke van Delden. Etter hvert skal tilbudet på Grefsenhjemmet kanskje utvides, også til å omfatte noen døgnplasser. For Mieneke van Deldens mann kommer nok dette tilbudet for sent. – Men stadig flere yngre får demens, så det er jo absolutt på tide at de det rammer får et bredere tilbud, sier van Delden, og det er vi helt enige i.

Ikke minst må det være ufattelig tungt å gå fra å være ektefelle, til å bli pleier for en tidligere aktiv livsledsager

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse