ANNONSE
Annonse

«Et griseliv»

Norsk landsvin. Foto: ThorRune / Wikimedia Commons

KOMMENTAR: Vi står foran ribbesesongen. Loven tillater at slaktegrisene lever hele livet i trange betongbinger. En vanlig slaktegris har krav på under én kvadratmeter plass, skriver Christine Evjen fra Tåsen, leder i Oslo Grønn Ungdom.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 07.02.2018 kl 11:26

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

I innspurten til ribbesesongen har vi kunnet lese om rystende forhold hos grisebønder i Rogaland. Dette er skrekktilfeller, og langt fra normen i norsk landbruk. Saken bør likevel blåse liv i debatten om hvordan vi behandler produksjonsdyr.

Christine Evjen, leder i Oslo Grønn Ungdom. Foto: PRIVAT

I Norge bor det 1,6 millioner slaktegriser. Loven tillater at de lever hele livet i trange betongbinger. En vanlig slaktegris har krav på under én kvadratmeter plass.

Disse forholdene står i sterk kontrast til grisens naturlige instinkter. Griser er intelligente og sosiale dyr, med behov for aktivitet, mosjon og lek. De trives i skog og mark, og beveger seg gjerne over store områder. Når grisene ikke får utløp for sine naturlige behov, kan det oppstå atferdsproblemer som tvangstanker, slagsmål og mobbing. Både Mattilsynet, EUs veterinærvitenskapelige komité og Rådet for dyreetikk har reist kritikk mot den intensive svineproduksjonen.

De aller fleste bønder er dyktige fagfolk som vil det beste for dyrene sine. Samtidig presses de av et kjøttmarked med uhyre lave priser, og forskrifter som gjør det mulig å holde produksjonsdyr under forhold som vi aldri ville akseptert for kjæledyrene våre.

Også dyrene i landbruket skal leve verdige liv. Ved å skjerpe kravene til veterinærtilsyn, plass og aktivitetsmuligheter kan vi forbedre livsvilkårene for alle husdyr, samtidig som landbruket blir mindre sårbart for skrekktilfeller som vi nå har sett i Rogaland.

Noen bønder går foran, men fortsatt er under 1% av svineproduksjonen økologisk. Grønn Ungdom tror og håper at forbrukerne er villige til å betale litt mer for en ribbe uten bismak.

Christine Evjen (17)

Tåsen. Leder i Oslo Grønn ungdom

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse