Et useriøst arbeidsliv – De unge må ta ansvar

Emil Mogstad, leder i Nordre Aker Arbeiderparti. FOTO: PRIVAT

KRONIKK 1. MAI: Vi som samfunn har de siste ti årene gjort for lite for de som står utenfor. Vi ser at folk fra andre land sliter i jobbmarkedet. Er du mørk i huden frarådes du å legge ved bilde i jobbsøknaden. Bytt navn hvis det klinger dårlig på norsk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.04.2018 kl 12:43

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Første mai skaper hvert år litt undring. Man lurer på hvem fra Fremskrittspartiet som denne gang skal si at dagen har mistet sin relevans, og man lurer på hvem Høyre sender ut for å fortelle at de i år er blitt det nye arbeiderpartiet. Politikken de har ført de siste fem årene viser at dette en misforståelse.

De unge må ta ansvar

Få i min generasjon, vi som er født på 80- og 90-tallet, har opplevd urett på arbeidsplassen eller stor mangel på arbeid. Selv i vår foreldregenerasjon, dessertgenerasjonen, er det mange som har levd hele livet mer eller mindre skånet for useriøsitet og usikkerhet knyttet til sin arbeidssituasjon.

Vi har vokst opp i ett av de mest økonomisk egalitære samfunnene verden noen gang har sett, med vedvarende høy levestandard. Vi har det godt og må være våkne om vi skal klare bevare det sånn, men jeg tror garden er nede. Det er flere tegn i tiden som vitner om at dette er i endring. I Oslo er for eksempel tilgangen til organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge mange steder lav fordi mange ikke klarer å betale hva det koster. Det er ille.

Det smarteste vi unge kan gjøre er å se på gårsdagens kamper, med beundring og lærevilje, og bruke de erfaringene som er høstet for å best mulig kunne identifisere potensielle problemer tidlig. Dette arbeidet kan vi aldri slutte med, og i fremtiden vil dette bli vår oppgave.

De siste ti årene har spesielt to problemer vokst frem i samfunnet vårt, og jeg mener vi har vært for passive. Vi vet mye om dem, vi har tall som bekrefter dem og vi har virkemidlene til å gjøre noe med det. Det burde egentlig bare være å sette i gang.

Hvilke utfordringer vi har på kort og mellomlang sikt

Useriøst arbeidsliv
Vi som samfunn har gjort for lite de siste ti årene for å motvirke fremveksten av useriøse arbeidsplasser. De som ikke bryr seg om arbeidstakerne sine er kreative, og for å opprettholde et seriøst og anstendig arbeidsliv må vi hele tiden være på vakt og oppdatere lover og reguleringer for å unngå at det utvikler seg i feil retning. Regjeringen følger ikke med overhodet.

I byggebransjen og bemanningsselskaper ser vi nå at flere og flere går på midlertidige kontrakter, eller nulltimerskontrakter. De mister tryggheten det gir å ha en jobb å gå til hver dag, og gjør hverdagen vanskelig å planlegge. Lønningene går ned, forskjellene øker og arbeidsgiverne får stadig mer makt over arbeidernes liv. På sikt er dette svært uheldig.

Innvandrere uten jobb
Vi som samfunn har de siste ti årene gjort for lite for de som står utenfor. Vi ser at folk fra andre land sliter i jobbmarkedet. Er du mørk i huden frarådes du å legge ved bilde i jobbsøknaden. Bytt navn hvis det klinger dårlig på norsk. Hvis en arbeidsgiver synes det er risikabelt å ansette en som ikke snakker så godt norsk, hjelper det ikke at den ene statsråden etter den andre legitimerer frykten for at disse aldri vil kunne integreres fullt inn i samfunnet.

Om vi skal ha mer, eller mindre, innvandring er helt irrelevant. Vi må integrere de som er her. Når de som styrer utelukkende snakker om innvandrerne som et problem vi aldri ville hatt bare de hadde fått makta tidligere, mister vi mye.

Vi har en jobb å gjøre

Vi har en jobb å gjøre, men dagens borgerlige flertall på Stortinget er ikke interessert. De har lagt til rette for et langt tøffere arbeidsliv. Dette må vi snu, og vi unge bør gå i første linje. Det er vi som har de fleste av våre arbeidsår foran oss, og det er vi som rammes hardest av utviklingen.

Emil Mogstad
Leder i Nordre Aker Arbeiderparti

LES OGSÅ: Emil Mogstad er ny Ap-leder i Nordre Aker

DELTA I DEBATTEN? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse