Kommentar: «Etterforskning av voldtekt er ingen "kvikk-fix"»

FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

– Vi kommer ingen vei med å feilinformere, og å skremme kvinner fra å anmelde!

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
01.05.2015 kl 10:34

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Tidligere polititopp Hanne Kristin Rohde (53) fra Nordberg har jobbet 25 år i politiet som politiadvokat, politiinspektør og leder av Seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo Politidistrikt. I dag er hun foredragsholder, blogger og forfatter.

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Den som hevder at en voldtektsak skal være ferdig etterforsket innen en uke har lite kunnskap om kompleksitet, metodebruk, kriminalteknikk, analyse av biologisk materiale og volumet av digitale beslag og sosiale mediers betydning i etterforskningen. Å etterforske med høy kvalitet tar tid- det er ingen snarvei eller kvikkfix løsninger her. Trist å følge en debatt hvor ingen som står i faget etterforskning til daglig og har skoa på er representert. Det var etter min oppfatning en mangel ved Debatten torsdag 30. april 2015 på NRK.

Dessuten er mediaoppslagene siste tiden sterkt misvisende. Statistikken som presenteres blander sammen tall fra omfangsundersøkelse med anmeldte voldtekter. Jeg tror de fleste er enige i at det ikke er påregnelig å kunne ta ut tiltale i flere saker enn de som anmeldes. Altså skal tallene som verserer i mediene, «bare 1 av 100 ender med tiltale», ikke knyttes til antallet på stipulert omfang på 16000 voldtekter årlig på landsbasis, men på faktisk anmeldte voldtekter til politiet, altså 1225. Dette er ett klassisk eksempel på følgefeil og at mange ikke leser fakta i rapportene, men henger seg på en kritikkbølge som er basert på gale tall.

Virkeligheten og fakta er alvorlig nok. Èn voldtekt er èn for mye. Fenomenet voldtekt må bekjempes med alle midler. Men vi kommer ingen vei med å feilinformere,å skremme kvinner fra å anmelde, eller gi politietaten eller andre et uriktig dårlig omdømme på voldtektsetterforskning. JA, etterforskningen kan helt sikkert bli bedre. Men kritikken må baseres på realitet, ikke regnefeil. Det siste vi trenger er en opphausing og forvrengning av fakta.

Det er altså IKKE 1 av 100, men ca 20 av hundre som ender med tiltale. At domstolene frikjenner i 30% av de sakene kan nok ydmykt sies å både kunne lastes politiet, men også bevisutfordringene i svært mange av disse sakene.

Politiet får ikke totalslakt i evalueringsrapporten- hele 60 % er etterforsket med god eller meget god kvalitet! Er det for mye å be om at media og andre kan forholde seg til fakta?

Mennesker som utsettes for overgrep må beholde troen på rettsystemet fremfor troen på tabloide regnefeil. Det gjøres faktisk mye bra i etater fra mennesker som vil noe.

Hanne Kristin Rohde

Blogginnlegget ble først publisert på hjemmesiden til Rohde

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse