Får aktive mødre aktive barn?

Betyr aktive mødre - aktive barn? FOTO: INGRIDKRISTIANSEN.COM

KOMMENTAR: – Det er mange som har spurt meg hvorfor jeg har fått så aktive barn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.01.2017 kl 16:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Og da mener jeg ikke at de er spesielt konkurranserettet i sin aktivitet, men at de er fysisk aktive mer enn 3-6 ganger i uka.

Mulig jeg som mor kan være «skyld» i denne aktiviteten, da jeg  var mer enn gjennomsnitt aktiv i alle tre svangerskapene (dette fordi jeg var toppidrettsutøver i lange løp.

Jeg løp omtrent til siste dag i alle tre svangerskapene. Jeg startet også opp min trening ganske raskt etter fødslene, rundt en uke.

Men jeg har ikke bare trent for å bli best mulig i min idrett, men jeg har vært fysisk aktiv i alle andre sammenheng også. Har gått til både barnepark, barnehage, skole og treninger med barna fra de var ganske små.

Så jeg har vel «hjernevasket» de til å få fysisk aktivitet som en del av hverdagen. Jeg mener jo det er en positiv «hjernevask» i alle fall nå til dags da fedme og inaktivitet blir et større og større problem.

Jeg har lest i en britisk studie, publisert i tidsskriftet Pediatrics, som viser at mors fysiske aktivitet har mye å si for hvor aktive barna blir. Studien fulgte mer enn 500 mødre og barna deres. Her så vi en direkte link mellom hvor aktiv moren var og aktivitetsnivået til barna.

– For hvert minutt moren var moderat til intenst aktiv, var barnet aktiv ti prosent mer, ifølge Kathryn Hesketh, hun ledet studien som ble utført ved Universitetet i Cambridge.

LES OGSÅ: Astrid inviterer igjen til 100 dagers gratis trening!

Dette viser at barn ikke er «naturlige aktive», men deres aktivitet påvirkes av foreldrene, og da spesielt mor, heter det i studien.

Det er her jeg forstår hvorfor mine barn er blitt så aktive. De har ikke hatt noe valg med en slik mor som meg, som sjelden eller aldri sitter helt stille.

Det er selvfølgelig flere forklaringer på dette. Når foreldrene er aktive tar de ungene med på aktiviteten. Der har jeg vært bevisst, har tatt med barna på det meste.

En annen forklaring er at foreldre i bevegelse er gode rollemodeller, de stimulerer barna til å like fysisk aktivitet. Så kom igjen folkens vær fysisk aktiv både med og uten barn, da vil du være en fin rollemodell for dine barn - eller fremtidige barn.

Fysisk aktivitet og trening gir stort sett bare positiv påvirkning.

Ingrid Kristiansen Løpedronning, driver treningsfirma og blogger.

Utdannet bioingeniør ved Trondheim Ingeniørhøyskole. Var på langrennslandslaget fra 1975-1979, og deltok i OL i Inspruck i 1976 og VM i Lahti i 1978. Kan vise til mange norske mesterskap både på ski (8 stafettgull) og i 25 NM-gull i løp, samt 2 kongepokaler, Egebergs ærespris, Nurmiprisen, Morgenbladets gullmedalje, Sportsjournalistenes statuett som «Årets idrettsnavn» i 1986 og 1987, 1981 ble hun tildelt Olavstatuetten,og i 1984 mottok hun Porsgrunds Porselænsfabriks Æredspris.

Har vunnet de største internasjonale maratonløpene omkring i verden som Stockholm (3 ganger), Houston (2 ganger), London (4 ganger), Boston (2 ganger), New York (1 gang) og Chicago (1 gang). I mange år innehadde hun også verdens beste tid på maratondistansen (2.21.06)

Kilder: ingridkristiansen.com og Wikipedia

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse