Kommentar: Finnes det lenger noen naturlig kvinnelighet?

Johanne Sundby bor i Maridalen og er hundekjører. FOTO: Kari Hope, Atrå

– Da jeg var ung kunne norske jenter godt ha lyse hår på leggene om sommeren. Nå kan de ikke ha hår i skrittet eller under armene lenger - krøllhår er bra mot friksjon der det gnisser mellom lag av fuktig hud.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2015 kl 09:24

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Opp igjennom tidene og i ulike kulturer har kvinner måttet finne seg i – eller har gjort – mye rart for å iscenesette sin kvinnelighet.

Mye av det ser vi på som kuriøst eller rart fordi det er langt tilbake i tid eller geografisk langt unna. Krinoliner og snørte smale kvinnemidjer? Avlegs og komisk…

Snørte ødelagte kinesiske føtter: Forferdelig, og for lengst avskaffet.

Hijab, Niqab og Skaut: Fremmed og undertrykkende. Omskjæring eller forlengelse av kjønnsleppene: Barbarisk.

Sterkt malte masker i ansiktet: Rart. Hull i ørene? Vel, kommer an på hvor store de er.

LES OGSÅ: Gi barna tid i julegave!

Men vent litt... Gjør ikke damer i Norge også mye rart for å uttrykke sin kvinnelighet?

Hvem lager normene og reglene for hvordan vi skal se ut, te oss, kle oss?

Sminker seg? Står på badet to timer for å ordne seg før de går ut? Lukter syntetiske blomster og krydder istedenfor menneske. Går i så tynt tøy at de ville frosset i hjel ute?

Går i klær som er så trange at skrittlengden forkortes? Skjuler rynker med botox, får større lepper og struttepupper ved å sprøyte inn skum?

Ifører seg fottøy man ikke kan gå i, og som ødelegger føtter som koster millioner å reparere. Visste dere at kvinner systematisk bruker sko som er et nummer for små? Små føtter er altså ikke et rent kinesisk statussymbol. Og at skoene stort sett er totalt feil i forhold til fotens anatomi?

Kvinner tatoverer ikke spesielt kunstnerisk fenomenale symboler på store deler av kroppen. Stikker metallpigger gjennom ører, leppe, tunge.

Sulteforer seg for å få ideell body mass index. Spyr når de har spist for mye.

Da jeg var ung kunne norske jenter godt ha lyse hår på leggene om sommeren. Det er ut.

Hvorfor gjør vi sånt? Hvem lager normene og reglene for hvordan vi skal se ut, te oss, kle oss?

Finnes det lenger noen naturlig kvinnelighet? Der man kan være usminket aktør i et liv man selv vil ha, istedenfor et bilde av noe som er konstruert og kunstig? Der man gjør ting som er bra for kroppen og helsa. Ikke skader den.

Selv er jeg mest lykkelig når jeg gjør noe; samhandler med folk, produserer noe, leser noe spennende, kjører bikkjer, reiser nye steder, bruker kroppen til noe artig.

Normene forandrer seg raskt. Da jeg var ung kunne norske jenter godt ha lyse hår på leggene om sommeren. Det er ut. Nå kan de ikke ha hår i skrittet eller under armene lenger en gang, enda slike krøllhår er bra mot friksjon der det gnisser mellom lag av fuktig hud.

Da jeg var ung var store tatoveringer sett på som temmelig vulgært. Og litt kroppsformer var helt fint. Stiletthæler har kommet og gått. Kvinneføtter opereres i stor grad, de fleste damer som har vaklet mye på høye hæler og spisse sko har fått «hallux valgus».

Håndballjentene er sterke og flotte. De skal spille VM. Jeg skal kjøre Femundløpet. Tynne klær og mote holder ikke gjennom et slikt race. Hva kan vi gi slipp på?

Johanne Sundby
Sørbråten, professor i medisin og hundekjører

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse