ANNONSE
Annonse

Kommentar:

«Førdefjorden får dere aldri!»

Veronica Corsepius Melen (helt til venstre i bildet med sort lue) og aksjonister fra Natur og Ungdom står her utenfor kontorene til Nordic Mining på Thon Hotell Vika Atrium i Oslo, der de hadde ekstraordinær generalforsamling torsdag i forrige uke torsdag. Foto: NATUR OG UNGDOM

– Å dumpe nesten 300 millioner tonn gruveslam i en nasjonal laksefjord er galskap, skriver Oslo Sentrum Natur og Ungdom i dette innlegget. Natur og Ungdom har mobilisert 2000 aksjonister for å beskytte fjordene, og sammenlikner det med Alta-aksjonene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 14.02.2016 kl 20:47

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Artikkelforfatteren Veronica Corsepius Melen er fra Gaustad i Nordre Aker. Nordre Aker Budstikke har tidligere i uka skrevet om Vetle Håkon Hove Andersen og Eirin Spjelkavik, begge fra bydelen, som har deltatt i sivil ulydighet for å hindre at gruveavfall blir dumpet i Førdefjorden.

17. april 2015 godkjente klima- og miljøminister Tine Sundtoft planene om å dumpe gruveavfall i Førdefjorden. Med det ga hun tillatelse til den kanskje største planlagte forurensingen i norsk historie - et prosjekt den britiske marinbiologen Callum Roberts stempler som galskap.

Gruveselskapet Nordic Minings planlagte rutilgruve vil gi enorme mengder avfall i fjorden. Tillatelsen er til 6 millioner tonn avfall i året, i 50 år. Å dumpe nesten 300 millioner tonn gruveslam i en nasjonal laksefjord er galskap. Uheldigvis ser ikke klima- og miljøministeren at det vil ta livet av fjorden.

At godkjenningen kommer fra ministeren med ansvar for å ta vare på den norske naturen er skremmende. Enda mer skremmende er det at Miljødirektoratet selv har godkjent planene. Dette er en total snuoperasjon, da direktoratet sa klart nei senest i november 2014.

LES OGSÅ: Hurra for mamma!

Folk flest spør nå: hva har skjedd? Direktoratet selv hevder at «de positive effektene oppveier for de negative», men kan ikke vise til hva de positive effektene dumping av gruveavfall i en fjord vil ha.

Godkjenningen av planene har tent et sjeldent raseri i den norske befolkning. Natur og Ungdom har samlet over 2000 aksjonister som har sagt seg villige til å bryte loven for fjordene.

Et slikt voldsomt engasjement har man ikke sett på lenge. Enkelte snakker om at dette kan bli i størrelse av Alta-aksjonene. I forrige uke, tirsdag 2. februar, lenket aksjonister seg for å hindre Nordic Mining i å prøvebore i Engebøfjellet. Fremtiden fortjener bedre enn ødelagte fjorder. Kampen er i gang og vi gir oss aldri!

Veronica Corsepius Melen
på vegne av Oslo Sentrum Natur og Ungdom

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse