Kommentar: Fra Skar leir til Skar leirskole

I ti år har man ikke klart å bestemme seg for hva Skar leir skal brukes til, i kommunalt eie. I mellomtiden forfaller bygningsmassen. FOTO: KRISTIN TUFTE HAGA

Dette vil være en gylden anledning til å sette i stand en gammel, forfallen militærleir, og gjøre den om til et positivt aktivitetstilbud for skolebarn.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.03.2016 kl 13:44

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Helt siden Oslo kommune kjøpte Skar leir i 2007, har den med unntak av bruk fra noen elever fra Sogn og Stovner videregående skoler stort sett ligget brakk. I en periode på vel 100 år fra 1898 til 2002 var det militær virksomhet i det opprinnelige kruttverket, med Forsvarets tele- og datatjeneste som siste militære institusjon som disponerte leiren. Når bygningene på Skar leir i dag står tomme og forfaller, er dette et trist syn for et område med stort potensiale for videre bruk, og som ligger helt inntil Nordmarka.

Se bildet større

Dag Gaute Gaasemyr i Nordre Aker Venstre. FOTO: NORDRE AKER VENSTRE

Nordre Aker Venstre ønsker at Skar leir skal bli ombygd til leirskole for skoleelever. Dette vil gi elever i og utenfor Oslo et veldig godt friluftstilbud, og være en god forvaltning av en tidligere militærleir. Siden Skar leir ligger i umiddelbar nærhet til Oslo, trengs det ikke overnatting for elever som kommer fra Oslo-området. På den måten vil en Skar leirskole kunne representere et rimelig alternativ for mange skoleelever, samtidig som den også vil være et tilbud til elever over hele landet.

LES MER OM FORSLAGET: Læreren ønsker seg leirskole i Skar leir

Omgivelsene til Skar leir vil også kunne gi grunnlag for en økologisk kjøkkenhage, noe som er en god mulighet til å lære elever om betydningen av et sunt og variert kosthold, i tillegg til kunnskaper om hvordan naturen kan brukes på en miljøvennlig måte. Skar leir har mange turløyper og innsjøer i umiddelbar nærhet, og vil kunne gi elever som deltar på leirskole her flotte naturopplevelser og varierte friluftsaktiviteter, sommer som vinter.

En utfordring med videre bruk av Skar leir er nærheten til Maridalsvannet, som er drikkevannskilde for Oslo. Så lenge en tilfredsstillende løsning for sanitæranlegg og kloakk som tar hensyn til at et større antall mennesker kan bruke leirområdet samtidig ikke finnes, vil et aktivitetstilbud i form av leirskole vanskeliggjøres her. Ny aktivitet på Skar leir må derfor ikke representere miljøproblemer i form av potensiell skadevirkning for drikkevannet til Oslos borgere.

LES OGSÅ: Kommentar: La barna få lov til å leke!

For at Skar leirskole i det hele tatt skal kunne realiseres, trengs det en løsning på problemet med manglende sanitæranlegg som ikke setter vannkvaliteten til Oslos innbyggere i fare. Siden Skar leir ligger i umiddelbar nærhet til Oslos viktigste drikkevannskilde, må det finnes en løsning på sanitæranlegg og kloakk som ikke truer drikkevannet. Kommer en slik løsning på plass, vil dette kunne bety et skritt i retning ombygging av Skar leir til en leirskole.

Hvis Skar leir kunne blitt til Skar leirskole, vil dette være en gylden anledning til å sette i stand en gammel, forfallen militærleir, og gjøre den om til et positivt aktivitetstilbud for skolebarn, i tråd med filosofien bak leirskolene i Norge. Nemlig å gi barn et tilbud om naturopplevelser og kunnskap om friluftsliv, som kan gi de bedre forståelse for den betydningen natur og miljø har for vårt samfunn.

Dag Gaute Gaasemyr Styremedlem Nordre Aker Venstre

Nordre Aker Budstikke skrev i januar om at Nordre Aker Venstre ville ta opp forslaget om leirskole i Skar leir på Oslo Venstres årsmøte. Saken ble tatt opp på årsmøtet, men uten å bli behandlet. Nordre Aker Venstre vil likevel jobbe videre med denne saken på Oslo Venstre-nivå.

LES OGSÅ:

Nordre Aker Budstikke: Hold deg oppdatert med vårt nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse