Kommentar: «Fraværsgrensen stiller et tydelig krav til elevene»

Saida Begum (H) er fraksjonsleder i bystyrets utdanningskomité. FOTO: OSLO HØYRE

Jeg er ikke kjent med arbeidsplasser som tillater 10% fravær for enkeltpersoner i løpet av et arbeidsår. De nye reglene vil derfor være betydelig mildere enn grensene elevene møter når de en dag skal ut i jobb.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.03.2016 kl 16:48

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Den siste tiden har det vært mye diskusjon om innføringen av fraværsgrense på 10% i videregående opplæring. Sist ute var leder av Elevorganisasjonen i Oslo, Rahman Akhtar Chaudry.

Det er riktig at frafall i skolen er et sammensatt problem uten en enkeltstående løsning, men ordningen handler ikke om å true elevene med stryk. Det handler om at det er alt for mange elever har ubegrunnet fravær, og det skal ikke være valgfritt å møte opp til undervisningen. Det er rimelig at ubegrunnet fravær får konsekvenser for elevene.

Først av alt er det viktig å oppklare at fraværsgrensen skal åpne for unntak for dokumentert fravær som skyldes bl.a. helse- og velferdsgrunner, arbeid som tillitsvalgt, hjelpearbeid, lovpålagt oppmøte eller politisk arbeid. Dersom man har avtalt selvstendig studiearbeid med læreren, vil heller ikke dette telle som fravær. Ordningen med fleksitid ved Nydalen vgs. vil, slik jeg ser det, falle inn under denne unntaksordningen.

Fraværsgrensen vil dermed stille rimelige krav til fremmøte og deltakelse uten at dette får urimelige konsekvenser for verken elevene eller skolen.

Fraværsgrensen vil ikke fjerne utfordringen med frafall alene, og betyr ikke at man skal slutte med andre tiltak. Det er derimot viktig å ha et regelverk som hjelper elevene til å fullføre videregående opplæring, og når sammenhengen mellom læring og tilstedeværelse på skolen er så sterk vil en fraværsgrense kunne være med på å bidra til redusert frafall. Man så for eksempel at fraværet i Osloskolen økte fra 7 til 10,5% etter at fraværsgrensen ble fjernet i 2009.

Samtidig er det også viktig å forberede elevene på at tilstedeværelse også er viktig i arbeidslivet. Jeg er ikke kjent med arbeidsplasser som tillater 10% fravær for enkeltpersoner i løpet av et arbeidsår uten at dette dokumenteres. De nye reglene vil derfor være betydelig mildere enn grensene elevene møter når de en dag skal ut i jobb.

Gjeninnføringen av en fraværsgrense er å stille et tydelig krav til elevene om å møte opp til undervisning. Å stille krav er å bry seg. Derfor ønsker jeg en nasjonal fraværsgrense fra og med skoleåret 2016-2017 velkommen!

Saida Begum
Fraksjonsleder for utdanning
Oslo Høyre

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse