Kommentar: «Gi barna tid i julegave!»

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen med datteren. FOTO: PRIVAT

– Det er aldri for sent å gi barna, eller seg selv, tid. Et barn som har utviklet en god evne til å roe seg selv ned i en verden med stress, raskhet og forandring, er et barn som har fått en investering for livet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.12.2015 kl 09:19

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis på Grefsen. Han har tidligere yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er fast spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Verken du eller jeg mener at stressede barn med dårlig tid og mye å rekke, er på den smarteste veien til trivsel og livskvalitet.

Verken du eller jeg mener at en stresset 40-åring med søvnproblemer, stiv nakke og slitenhet, lever sitt eget drømmescenario.

Verken du eller jeg tenker at en 50-åring som ligger bak i en ambulanse og sender sms-er for å ombooke møter etter hjerteinfarkt nummer to, tar vare på seg selv på en best mulig måte.

Det er akkurat som om en del mennesker tror at man lever riktig hvis man har litt vondt, hvis det er litt stress, hvis man sover litt for lite og hvis det er litt for mye å gjøre nå inn mot jul.

LES OGSÅ: Finnes det lenger noen naturlig kvinnelighet?

Det å mestre stress handler om å tåle det man ikke tåler mens det å mestre press handler om aktivt å påvirke pressets styrke eller innvirkning på deg slik at det ikke aktiverer stress. I prinspippet kan man lære barna sine dette i oppveksten.

LES OGSÅ: «50-70 prosent av alle legebesøk skyldes stress»

Et eksempel på hvordan dette kan gjøres er i dagligdagse situasjoner i interaksjon med barnet ditt.

Det er akkurat som om en del mennesker tror at man lever riktig hvis man har litt vondt

Se for eksempel for deg en matesituasjon med et barn som er rundt ett år. Der du som far eller mor eller omsorgsperson gir barnet mat. Du ser barnet i øynene og dere har kontakt.

Kanskje du leker med skjeen og maten? – Brrrom, brrrom her kommer maten inn I munnen din, sier du. Når du gjør dette legger du merke til at barnet blir ivrig, at det smiler og at en indre gledesaktivering øker hos barnet.

Noen ganger roer du barnet ned ved å ta skjeen vekk eller snakke rolig, andre ganger ser du at barnet roer seg selv ned ved å se litt vekk eller rygge unna skjeen. Gledesnivået i barnet kan øke og avta i en matesituasjon.

Det skjer gjennom en prosess som på engelsk kalles distrupt and repair, eller på norsk så kan den oversettes med forstyrrelse og reparasjon. Forstyrrelsen er adferd som gjør at barnets indre emosjoner eller stressnivå økes mens reparasjon er når barnet selv eller omsorgsperson gjør noe som roer barnets indre aktivering ned – barnet ser vekk eller omsorgsperson slutter å leke med skjeen og roer det hele ned.

Det barnet lærer seg i en slik matesituasjon handler om evne til å regulere egne emosjoner (følelser). Matesituasjonen kan være en dans mellom barn og forelder som i praksis i tillegg til næring og kontakt gir erfaring i aktivering av emosjoner opp og regulering av emosjoner ned.

Det barnet i praksis lærer i en slik situasjon er at egen adferd eller samspill med omgivelsene kan påvirke hvordan ytre stimuli – som press – påvirker indre aktivering. Barnet lærer at egen adferd kan sikre emosjonsregulering og dermed mestring av press.

For å få til det trenger barna og du som forelder eller omsorgsperson at matesituajsonen er en situasjon hvor det er tid til å opprette denne form for kontakt. Barna trenger tid.

Ta det rolig sammen med barna i mange år

Noen vil kanskje si at barna bør klargjøres for livet som voksen eller at en slik rolig matesituasjon ikke er mulig i dagens stressede samfunn? Det er riktig at barna skal oppdras til å klare en hverdag som også består av krav og raskhet.

LES OGSÅ: «Våkn opp forelder! Dette kan du mer enn godt nok!»

Imidlertid så er det å gi barna tid til å få det grunnleggende på plass, som for eksempel barnets opprettelse av indre kontakt og kontroll på millioner av nerveceller – slik at det kan regulere sine egne emosjoner – også viktig for å gjøre barna klare til livet.

Prøv å prioritere slike rolige stunder med barna dine. Kanskje du kan ha godt av en slik rolig stund selv.

Ta det rolig sammen med barna i mange år. Et barn som har utviklet en god evne til å roe seg selv ned i en verden med stress, raskhet og forandring er et barn med en god evne til emosjonsreguleringen. God evne til emosjonsregulering, eller mestring av press, er et barn som har fått en investering for livet.

Lær barnet å kunne påvirke sitt liv mot det som er bra. Ikke lær barnet å tåle det, det ikke tåler.

Vi gjør så godt vi kan. Min intensjon er ikke at noen som har mye akkurat nå, skal få dårlig samvittighet. Dårlig samvittighet er ofte en ubrukelig fornemmelse.

Det er aldri for sent å gi barna eller seg selv tid. Det er nemlig tidens vesen.

Gi barna tid i julegave!

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse