ANNONSE
Annonse

Kommentar:

«Gi meg en flyktning!»

Marte Heilemann mener vi bør ta imot flere flyktninger i bydelen. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Hvordan kan du som borger bidra i disse flyktningtider? spør Marte Heilemann fra Maridalen.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Man kan gi eller sortere klær, dele ut leker eller holde aktiviteter på flyktningmottak. Man kan sende penger for å dempe lidelsene i overfylte flyktningleire på tilfeldige steder langs flyktingruta, der desperate mennesker hoper seg opp i gjørma og er prisgitt frivillige hjelpere.

Men hvordan kan man bidra der man bor? Bli flytningvenn? Bidra til integrering, eller inkludering som nyvalgt varaordfører Khamshajiny Gunaratnam heller velger og kalle det.

LES OGSÅ: Varaordfører «Kamzy» felte islandsgrana på Kjelsås

Bra ordvalg. Men hvordan kan jeg bidra til inkludering av flyktninger i Nordre Aker Bydel?

Riktignok bor jeg i litt i gokk i bydelen, men jeg møter altså ikke en eneste flyktning på min vei. Jeg leser i avisen at de velter inn i landet i tusentall og flyktningkrisen som den kalles sprenger mottak og budsjetter. Men jeg ser ingen. Ingen i nærmiljøet, ingen i barnehagen, ingen på skolen, ingen på butikken. Jeg må helt ned til ringveien før jeg ser ett menneske som jeg kan anta ikke er født i Norge.

Hvor er alle flyktningene? I byrådserklæringen står det: «Byrådet er beredt til å ta vår del av ansvaret for å ta i mot flyktninger som trenger bosetting.»

En kjapp titt i protokollen i bydelen viser følgende vedtak fra siste møte i bydelsutvalget 17.september: «Bydel Nordre Aker stiller seg positivt til en dugnadsinnsats for å motta det antall flyktninger som Oslo bystyre beslutter etter en fordelingsnøkkel. Nordre Aker vil snarest mulig starte arbeidet med å legge til rette for dette.»

Så hvordan ligger vi egentlig an med bosetting av flyktninger I Nordre Aker bydel? Nordre Aker Budstikke skriver 9. september å om tingenes tilstand; Av bydelens tildelte flyktning kvote på 55 personer i 2015 er rundt halvparten bosatt. Leder for boligkontoret hos NAV, Christine Ruud bekrefter videre overfor budstikka utfordringen med bosetting av flyktninger, bydelen har få kommunale boliger og det er liten interesse for å leie ut privat bolig.

Bydel Nordre Aker har altså hittil i år bosatt ett tjuetalls flykninger. Samtidig rapporterer UDI om 8800 nyankomne bare i oktober og det jobbes på spreng for å finne tak over hodet til alle som kommer.

Pr. 26. oktober sitter 22.125 flyktninger i mottak og 2491 i mottak for enslige mindreårige. Så behovet for mottaksplasser er desperat samtidig som det sitter mennesker med innvilget opphold og venter på at en kommune kan ta i mot dem.

LES OGSÅ: Byrådet avviser asylmottak i Skar leir

Jeg vil med dette etterlyse en handlingsplan for bosetting av flyktninger i Nordre Aker bydel. Om det innebærer bruk av bolighusene i Skar leir, rekrutteringskampanjer for fosterhjem eller verve- og informasjonskampanjer på det private leiemarkedet, kjør på!

Vi har godt om plass og ressurser og mange positive krefter. Hvis inkludering er nøkkelen til å lykkes med bosetting av flyktninger så må det jo først bosettes noen så vi kan iverksette inkluderingen. Jeg er klar, gi meg en flyktning!

Marte Heilemann
Sørbråten/Maridalen

LES OGSÅ:

Nye Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse