Grefsen og Lofthus' gentlemen

I kampen for å komme frem til en for beboerne mer tilfredsstillende løsning i høyspentsaken, samlet flere enn 3000 beboere seg til felles innsats. Osl...

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
I kampen for å komme frem til en for beboerne mer tilfredsstillende løsning i høyspentsaken, samlet flere enn 3000 beboere seg til felles innsats. Oslo Veis forslag til "budkonkurranse" ble dårlig mottatt. Beboerne ønsket i tillegg en lengre nedgraving, slik at flest mulig kunne nyte godt av at kraftledningene ble lagt i jorden. 300 underskrifter sikret endelig saksbehandling av bystyrepolitikerne.

Men felleskampen tapte beboerne like før den skulle behandles i Rådhuset. To dager før Miljø og samferdselskomiteen skulle gi sin innstilling i saken, gikk Akebakken Borettslag og "Arbeidsgruppen for kabling på Lofthus" ut på egen hånd og signerte en nedgravingsavtale med Oslo Vei. Slik kuppet de budkonkurransen.

"Felles forslag til oppfølging av prosjekt med nedgraving av høyspentledning Lofthus - Grefsen" var beboernes formelle samarbeidsavtale, og den ble også signert av de forskjellige grupperingene som representerte vell, sameie og borettslag. Men samarbeidsavtalen var ikke et "juridisk dokument" - snarere en "gentlemen's agreement" - basert på tillit og lojalitet. Det finnes utvilsomt ikke bare gentlemen på Grefsen/Lofthus.

Nordre Aker Budstikke forstår godt beboernes skuffelse over at noen av samarbeidspartnerne i all stillhet inngår en egen nedgravings-avtale med Oslo Vei. Som Togstad i fellesarbeidsgruppen sier, kunne man forvente at bystyrepolitikerne forkastet innbyggerinitiativet fra beboerne. Men å bli utsatt for et bakholdsangrep av "dine egne" var uventet. Nå får de andre ikke anledning til å være med i budrundene. Bystyret skal vel og merke gi sluttordet i saken, men etter komiteens innstilling om ikke å ta beboernes ønsker til følge, tror ikke mange på en snuoperasjon.

Grefsenbeboerne må muligens leve med skuffelsen over bakholdsangrepet fra Akebakken Borettslag og "Arbeidsgruppen for kabling på Lofthus." Det som verre er - er at 75 unger i to barnehager i Grefsenkollveien nå kan bli utsatt for en større strålingsfare - ved at endemasten rett utenfor etter planen blir kraftigere og sannsynligvis "farligere"! Det spørs om ekspertutregninger på strålingsfare kan roe ned bekymrede foreldre. Det er jo ikke alltid at ekspertene er enige heller - usikkerheten er utvilsomt der.

Det finnes utvilsomt ikke bare gentlemen på Grefsen/Lofthus

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse