Grefsen stasjonsby i fare

Planene om å bygge 1000 nye boliger i Grefsen stasjonsby i Oslo blir trolig skrinlagt, i følge Dagens Næringsliv. Som leserne av Nordre Aker Budstikke...

Tekst:

Publisert:

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Planene om å bygge 1000 nye boliger i Grefsen stasjonsby i Oslo blir trolig skrinlagt, i følge Dagens Næringsliv. Som leserne av Nordre Aker Budstikke husker meget vel ga politikerne i fjor utviklerne i Byggholt og tomtebesitter Rom Eiendom beskjed om å starte planarbeidet på nytt. Nordre Aker Budstikke har tidligere ment at det var helt nødvendig med en ny runde. Ikke minst var transportløsningene mangelfulle. Nå melder Dagens Næringsliv at utbyggerne neppe vil starte forfra igjen. Det vil bli for dyrt.

- Det er fortsatt en teoretisk mulighet for at prosjektet blir noe av, men da må Arbeiderpartiet snu fort, og i praksis betyr det nå. Det tror jeg neppe vil skje i et kommunevalgår, sier administrerende direktør i Byggholt, Thor Olaf Askjer til DN.

- Vi kan ikke starte på nytt med å planlegge et arbeid vi har brukt flere år på. I tillegg har vi regnskapsført et titall millioner kroner i konsulent- og arkitekthonorar, legger han til overfor DN.

Vi forstår frustrasjonen blant utbyggerne. Prosessen har kommet så langt at det allerede i januar ble varslet i markedet at salget så ut til å kunne begynne snart.

- Vi hadde nesten alt salgsmaterialet klart. I gjennomsnitt ligger prisnivået rundt et nivå på 40 000 kroner per kvadratmeter. Med økningen i byggekostnadene vil vi ikke kunne klare dette hvis vi skal vente lenger nå, sier Askjer til DN.

Nordre Aker Budstikke synes det er trist om Grefsen Stasjonsby stopper helt opp. Prosjektet har mange positive sider og området ligger vel til rette for boligutvikling. Samtidig mener vi fortsatt at prosjektet slik det fremstår i dag har en del vesentlige mangler, slik ikke minst bydelspolitikerne i Nordre Aker har påvist. Slik sett kan det være positivt med en timeout. Store deler av Bydel Norde Aker har allerede gjennomgått enorme forandringer de aller seneste årene. Det er viktig å tenke helhetlig i prosessen videre.

Hvis prosjektet Grefsen Stasjonsby blir avlyst, er det ikke det eneste store prosjektet som ikke blir fullført. Flere og flere store boligprosjekter i Oslo skrinlegges på grunn av for høye byggekostnader.

Kværnerbyens trinn to er allerede avlyst, og i begynnelsen av februar takket Veidekke nei til en kontrakt på 350 millioner kroner i deler av prosjektet "Nye Major" på Majorstua.

Det vil bli bygget svært få nye boliger i Oslo i år. I følge Eiendomsmeglerforetakenes Forening er det en dramatisk nedgang i antallet ledige tomter i Oslo-området. I tillegg er stiger byggekostnadene. Sammenlignet med de siste årene er det kun planlagt 10-20 prosent nye boliger neste år, melder NRK Østlandsendingen. Det gir grunn til bekymring, men gir også Oslo mulighet til å tenke litt grundigere gjennom den totale byutviklingen. Det kan være klokt.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse