ANNONSE
Annonse

Gullmedalje til helseministeren

Glasshuset på Nordberg skole. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

DEBATT: Tilbudet ved Glasshuset omtales av byråden som «gullstandarden». Gode psykiske helsetjenester til barn og unge kan ikke bæres av idealister alene.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 25.11.2016 kl 16:16

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Det finnes ingen ting i vårt samfunn som er så verdifullt som barn og unge.

Nobelprisvinner i økonomi James Heckman, en av verdens mest innflytelsesrike økonomer, har vist betydningen av tidlig intervensjon gjennom sin forskning. Heckman har demonstrert at en samfunnsmessig innsats for å tilrettelegge for sosialt utsatte barn i tidlig barndom- er en av de investeringer som gir den aller største samfunnsøkonomiske avkastningen.

Sosialbyråd Inga Marte Thorkildsen (SV) Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

I tråd med dette roser byråden for eldre-, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV), tilbudet på Glasshuset ved Nordberg ungdomsskole (Nordre Aker Budstikke, 30.10.2016). Tilbudet ved Glasshuset omtales av byråden som «gullstandarden».

Gode psykiske helsetjenester til barn og unge kan ikke bæres av idealister alene. I 2014 hadde BUP Vest sammen med rektorer ved flere videregående skoler og ungdomsskoler i Oslo et innlegg i Aftenposten under tittelen «Samarbeid gir resultater». Innlegget omhandlet et pågående samhandlingsprosjekt, Skoleprosjektet. Bevilgende myndigheter ble invitert for å se på mulighetene som lå i denne arbeidsformen.

Kort oppsummert innebærer organiseringen at psykologspesialister fra BUP møter barn og ungdom i risiko med skolen som arena, uten at det foreligger en formell henvisning, i et samarbeid med skolehelsetjenesten, skolene og PPT. Tilbudet er lett tilgjengelig for de som trenger det- og ikke ulikt det Inga Marte Thorkildsen trekker frem i Nordre Aker Budstikke.

DETTE SIER DE ANSATTE: – Glasshuset – et sted for alle

Helseminister Bent Høie (H). Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP

Til nå har denne måten å arbeide på vært egenfinansiert. Helseministeren, sammen med Astrid Nøklebye Heiberg, tok utfordringen og møtte oss ved avdelingen. Det er i dag en glede å registrere at myndighetene i det nye regelverket for innsatsstyrt finansiering i spesialisthelsetjenesten har gjort de nødvendige endringer for at barn og ungdom kan motta spesialisert helsehjelp på sin egen arena, ubyråkratisk og uten ventetid.

Noen tekniske grep gjenstår, men dette bør kunne løses med bistand fra Helsedirektoratet og det nye direktoratet for E-helse. Endringen innebærer et fortsatt tilbud til flere tusen barn og unge i sentrale bydeler i Oslo.

Det er fint at de kommer på skolen – det er innenfor trygghetssonen min. Sitatet er fra en elev som har mottatt psykisk helsehjelp fra BUP Vest med skolen som arena. Forhåpentligvis vil også flere BUPer i landet nå få en større mulighet til å følge opp med tilsvarende tilbud.

Helle Baadsvik, ass. avd. leder BUP Vest
Jonas Paulsen, psykologspesialist BUP Vest
Thomas Peel, psykologspesialist BUP Vest
Kari Tenmann, avd. leder BUP Vest
Hedda Ek Søgnen, psykolog BUP Vest

Delta i debatten? Send ditt innlegg til meninger@nab.no!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse