Hjernen er overraskende dum

Psykolog Egil-Arne Skaun Knutsen. FOTO: PRIVAT

KOMMENTAR: Og ikke alltid fantastisk, som vi er lært til å tro. Hvis du er våken og tilstede, kan du bestemme hva den skal tenke.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.10.2017 kl 14:56

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
  • Egil-Arne Skaun Knutsen (f. 1966) er psykolog, tidligere bosatt i Nordre Aker og driver egen praksis. Han har også yrkesbakgrunn fra Forsvaret og Statoil, og jobber også mot bedrifter. Skaun Knutsen er spaltist i Nordre Aker Budstikke. Du kan lese flere av hans tankevekkende innlegg her.

Det pågår en rekke tanker og følelser i mennesket som ikke er sanne, men vi tror på dem. Min erfaring er at det skyldes at vi har lært at hjernen er fantastisk.

Vel. Etter å ha møtt mennesker som strever må jeg si at jeg ikke synes hjernen er særlig fantastisk.

For eksempel er det slik at hjernen produserer negative tanker som ødelegger livet til mennesket som er bærer av hjernen. Hjernen trenger altså mennesket for å eksistere som hjerne, og takken mennesket får er ofte negative tanker om seg selv.

Hjernen er etter mitt syn dermed overraskende dum. Den produserer negativitet som ødelegger for vertskroppen den vitterlig er avhengig av for å kunne eksistere som hjerne!

Hjernen er dum og menneskene skal ikke stole for mye på den!

Oppvåkning handler om å innse at hjernen må strammes opp og styres av en selv!

En måte å våkne opp på er å observere hva man tenker. Legg for eksempel merke til hvordan hjernen din produserer spekulative tanker. Et eksempel på en spekulativ tankerekke er en konkluderende tankevirksomhet som for eksempel konkluderer med at noe kommer til å gå dårlig.

Når det så i etterkant viser seg at det ikke gikk så dårlig, så har man akkurat gjennomskuet et eksempel på hjernens spekulative tankevirksomhet.

Hjernen er litt dum, men den kan bli en del bedre hvis du er våken og tilstede når den tenker.

Da kan du bestemme hva den skal tenke!

Egil-Arne Skaun Knutsen
Psykolog og blogger

Les flere av Egil-Arnes kommentarer på Nordre Aker Budstikke her, eller på bloggen hans Psykogrubbel.

Les mer fra Egil-Arne Skaun Knutsen:

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse