ANNONSE
Annonse

«Høyre et miljøparti – på hvilke premisser?»

Christina Evjen, leder i Oslo Grønn Ungdom. Erna Solberg er her fotografert ifbm. et besøk på Teknisk museum på Kjelsås. Foto: KARL ANDREAS KJELSTRUP / PRIVAT

DEBATT: Latteren til Erna, Siv og Trine da de fikk spørsmålet om hvor mye klimagasser regjeringen vil klare å kutte de neste årene er ikke fortellingen om en regjering som tar klima og miljø «på alvor».

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 08.05.2018 kl 09:19

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

23. april skrev jeg om klimameldingen regjeringen har lagt frem for Stortinget i disse dager, som er både vag og mangelfull. Vestre Aker-leder i Unge Høyre Oscar Husebye svarer at han er stolt over å være en del av «et ansvarlig Høyre – miljøpartiet Høyre», og at det er mye å juble for i norsk klimapolitikk. Påstandene mangler grobunn i virkeligheten.

I flere tiår har norsk klimapolitikk basert seg på å sette stadig langsiktige mål og konsekvent bryte dem etterhvert som tidsfristene kommer krypende. Det er akkurat det samme som skjer i dag.

Skryting av klimatiltak som «skjerpelse av klimakravene i olje- og gassektoren» viser for meg bare hvor langt Høyre og de andre regjeringspartiene er fra å forstå hvor alvorlig klimautfordringen er. Heller ikke argumentet om at Norge var en av aktørene for å få på plass Parisavtalen, holder vann. Vi er fremdeles milevis fra å nå klimamålene vi selv har satt.

Vi vet nemlig at en forutsetning for å nå klimamålene vi selv har forpliktet oss til, må 80% av verdens kjente fossile ressurser bli liggende i bakken. Da må Norge ta en del av klimadugnaden, og sikte mot gradvis utfasing over de neste par tiårene.

Da er heller ikke argumentet om at Norge har «verdens reneste produksjon av olje» godt nok. All olje er nemlig skitten når den brennes. Norge har enorme muligheter for utbygging av fornybare energikilder, men så lenge vi fortsetter å gi petroleumssektoren stortstilte fordeler, vil fornybarindustrien forbli svak i et oljedominert marked.

At fattigere deler av verden trenger norsk olje og gass, er også rent oppspinn. Mennesker som lever i fattigere deler av verden er de som rammes hardest av klimaendringene, og det som trengs for å bekjempe sykdom, fattigdom og lidelse, er nettopp god klimapolitikk.

Nå er det altså på høy tid at Norge bruker den enorme formuen vår til å skape fremtidens arbeidsplasser, og sikre fremtidige generasjoner en trygg planet å leve på. Høyre må komme seg ned fra den høye hesten og iverksette de store endringene som må til for at Norge skal ta sin del av ansvaret i kampen for en grønn framtid. Hvis rike og ressurssterke Norge ikke kan ta det ansvaret, hvem?

Christine Evjen (17)
Tåsen, leder i Oslo Grønn Ungdom

DELTA I DEBATTEN! Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

LES OGSÅ:

Grønn Ungdom: «Høyres klimabløff»

Unge Høyre: «Miljøpartiet Høyre»

I ti år lå Klaras klimahåp i en kapsel. Nå har Erna Solberg lest det

Klimahåp fra en seksåring: – Jeg vil oppleve alle årstider

Nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke

Få ukens nyheter oppsummert i et nyhetsbrev fra Nordre Aker Budstikke. Det er gratis, og du melder deg på her!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse