– Hunder har behov for å løpe fritt og sosialisere seg

Lokalpolitiker May-Brith Døssland og kongepuddel Lance. FOTO: PRIVAT

KOMMENTAR: – Jeg utfordrer folk i bydelen med å komme med tips til egnet nytt friområde for hunder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.04.2018 kl 11:08

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Det er båndtvang i hele landet i nesten fem måneder av året - fra og med 1. april til og med 20. august. I vinter har det vært ekstraordinær båndtvang på grunn av store mengder snø. Det er riktig og viktig, for noen hunder kan angripe rådyr som søker ut av skogen.

Men for hundene medfører båndtvangen at de har mistet mye av tiden med muligheten til å løpe fritt og leke med andre hunder, på hunders vis. Det er ikke lett å leve et naturlig hundeliv i byen, for det er få plasser hvor de kan løpe fritt og lære seg å omgås andre hunder på en god måte.

Det er derfor et stort behov for å gi hundene friområder til å utøve sin naturlige atferd. I hele Oslo er det etablert ti friområder, der hundene under førers oppsyn, kan få løpe fritt også i båndtvangtiden.

Men i Nordre Aker er det bare ett, dårlig egnet slikt område, tett ved Grefsenkollveien og uten gjerde!

I bydel Sagene er det hittil ingen friområder. (journ. anm. ikke ifølge Bymiljøetatens oversikt over friområder for hund, men i etterkant av at kommentaren ble lagt ut, har Mads B. Nakkerud, park- og nærmiljøkonsulent i Bydel Sagene informert om at det er etablert en hundeluftegård i det nordvestre hjørnet av Torshovparken. Området er på rundt 300 kvadratmeter, inngjerdet, men ikke skiltet.) Der møtte Roger Jansen opp i lokalpolitikerenes bydelsutvalgsmøte med hunden Ivo. Han fremmet forslag om en hundepark, gjerne mellom bydel Sagene og Nordre Aker, eventuelt i Nydalenområdet. Det er flott når hundeeiere engasjerer seg på hunders vegne, og det må vi politikere også gjøre!

Derfor vil jeg gjerne, som lokalpolitiker, foreslå å opprette flere friområder for hunder. Det eneste kravet for å kunne kalle det et friområde er at man får fritak fra båndtvangen på det bestemte området.

Egne friområder for hund er et viktig innslag i hundevelferden, for å sikre at hundene har det best mulig. Hunder har behov for å løpe fritt og sosialisere seg. Det gir tryggere hunder. Det er et ansvar vi har som hundeeiere, men også et ansvar kommunene må anerkjenne.

Jeg vil gjerne utfordre folk i bydelen med å komme med tips til egnede friområder for hund i vår bydel. Det er allerede kommet inn et tips om å bruke Grindajordet som friområde. Det ble i sin tid avslått fordi flere barnehager bruker området. Men det er på dagtid. I helger og ukedager etter klokken 15.00, kan sletta åpnes for hunder, for da har barna returnert til barnehagen.

Hunder har dokumentert effekt på den psykiske og fysiske helsen til mennesker som eier dem. Det sies at hunden er menneskes beste venn, og vi må gjøre det enklere for mennesker å ha hund i dagliglivet fordi verdien det gir tilbake til samfunnet er enorm.

May-Brith Døssland (Venstre)

Tips om aktuelle friområder for hund i bydelen kan sendes til mdosslan@online.no

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse