Kommentar: Hurra - vi skal på juleferie med Svenska Järnvägen

Superbra nett og hyggelig betjening om bord i Svenska Jernvegen fra Oslo til Stockholm. FOTO: PRIVAT

Kunne vi noen gang mer stole på toget?

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
28.12.2015 kl 16:11

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Hjelp, vi skal på juleferie - med NSB. Det var for ett år siden. Da var vi to familier som tok toget tur retur Oslo - Geilo. Og for første, og muligens siste gang, tok vi toget på vei til juleferie - med NSB. Men det hadde ingenting med at toget ikke var i rute å gjøre.

Kort oppsummert fra fjorårets juletogreise: For å få endret billettene fra en dag til en annen, som ble nødvendig etter bookingen, måtte vi personlig møte opp på Oslo Sentralstasjon, nett og mail dugde ikke. Ikke var det mulig å forhåndsbooke seter mot hverandre med bord, vi voksne ønsket å spille kort - hele tre timer nonstop - Amerikaner fra Oslo til Geilo! Men nei, kun to og to seter på toget. Det bør også nevnes at vi etterhvert også snudde på egenhånd to seter mot de to bak, men da kom konduktøren løpende og snudde de tilbake.

I kafevognen var det ikke lov å spille kort, selv om vi lovet å kjøpe både vått og tørt med jevne mellomrom, og flytte oss hvis kafevognen ble full. Men nei, nei og nei!

I tillegg var det et utrolig dårlig og ustabilt internet stort sett hele veien, og kun i nærheten av nett i kafevognen.

Kunne vi noen gang mer stole på det å ta toget igjen - lenger enn fra Kjelsås til Oslo?

Da ideen om en liten romjulstur til Stockholm dukket opp, så var det mye som talte for at vi skulle slenge oss på et fly. Billig var det også. Men skulle vi kanskje gi toget en sjanse til? Til og med med søta brors Svenska Järnhesten?

Vi kastet oss ut i det, et siste togførsøk. Billettene var lette å booke på nett. Men litt sent ute - som vanlig - så fikk vi ikke fire plasser samlet, kun to samlet og en her og en der, men i samme vogn i hvert fall.

Ja, ja. Vi overlever det - rundt fire og en halv time fra Oslo til Stockholm er ikke verst.

Ett år senere. Inn i vogn 7, barna plassert på samme dobbeltseter. Men oj, der satt det jo noen på to av våre spredte plasser? Blant annet en mor som hadde samlet seg sammen med barnet sitt, og en gruppe japanere på tur, som vel ønsket å sitte samlet de også.

Men det var ledig ved fireseter med bord, selv etter at toget rullet ut fra Oslo. Skulle vi tørre å sette oss der? Vi husket jo fortsatt den strenge konduktøren fra Oslo - Geilo fra i fjor. Far og mor benker seg ned. Tar frem PC'en. Kanskje er det nett langs Svenska Järnvägen? Jada! Masse nett - fantastisk nett! Hele veien til Stockholm.

Og der kommer konduktøren. Vi forklarer at noen har satt seg på to av våre plasser, så derfor tok vi disse? Ja men det går så bra! Sitt bare "kvar", så skal "jag kolla"! Ja, først i Karlstad kommer noen som skal sitte her, så bare slapp av og nyt turen! Så tar vi det derfra!

Takk og takk og takk igjen!

Så lungt og trevligt..

Det bør også nevnes at etter Karlstad gikk noen av passasjerene av, så da fikk vi annen dobbeltseter til resten av turen.

Etter hvert ruslet vi også en tur inn i bistroen, eller kafevognen. For moro skyld, på denne turen var vi jo kun to voksne og ikke fire, som på fjorårets tur til Geilo, så måtte jeg bare spørre: Unnskyld, men er det lov å spille kort i kafevognen?

Ursäkta?

– Er det lov å spille kort her?

– Ja, selvsagt er det det. Kjøper dere en kaffe for eksempel, så er det klart dere kan få sitte her å spille kort her i kafevognen!

Takk og takk og takk igjen!

– Forresten så er det også påfyll på kaffen! sa hun.

Look to Svenska Järnvägen sa vi.

Kristin Tufte Haga

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

LES OGSÅ:

«Nye» Nordre Aker Budstikke

I 2015 er Nordre Aker Budstikke relansert som ny, ren nettavis på nab.no.

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt nye, gratis nyhetsbrev!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse