Hva er OBOS for oss?

Barn og unge i Nydalen har ikke andre friarealer til lek og aktivitet enn plassen bak trykkeriet, skriver artikkelforfatteren. FOTO: Marthe Eikum Tang

KOMMENTAR: Åpent brev fra bekymret mor til to andelseiere i OBOS.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
19.06.2017 kl 10:47

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Dette brevet er sendt til Obos fra Maria Matthiasdottir, beboer i Heilo Vel Oasen. Dette området, "Nydalen Øst", er i forslaget til kommuneplan definert som et utviklingsområde kategori A («hovedsaklig industriområde»). En gruppe foreldre i Heilo vel jobber nå med å få politikere og utbyggere til å «forstå hvilket område de holder på å bygge/rasere». I dette tilfellet er det OBOS sine byggeplaner i Sandakerveien 121 de ønsker å påvirke.

Er det et andelsselskap for maks profitt eller et selskap for å sikre gode, varierte, grønne og inkluderende boforhold?

Hvorfor beholder ein OBOS-medlemskapet når man ikke bor i OBOS leilighet? Det er fordi vi ser på OBOS som kvalitet og vi ønsker å ha mulighet for at ungene, skal kunne velge OBOS bolig når de skal starte egne familier.

Desto større var skuffelsen da vi i nabolaget til Sandakerveien 121 sjekket utbyggingsplanene. På tomta, som er rett ved Nydalens eneste familievennlige lekeplass ønsker OBOS å bygge høye, trange og tette blokker som uten tvil vil redusere dagens frilekområde. Muligens ikke bare redusere det, men også ødelegge brukervennligheten med redusert område, solforhold og økt støy.

LES OGSÅ: Obos vil bygge 1100 nye leiligheter i Sandakerveien 121. Slik er planene

Se bildet større

Klasse 4e hadde skoleavslutning på Heilo i Nydalen øst i forrige uke. FOTO: Marthe Eikum Tang

Trykkeriet er plassert mellom Sandakerveien på den ene siden og et nydelig grøntområde på den andre. Dette området eies i dag delvis av OBOS og delvis av Oslo kommune. Området blir flittig brukt både av barnefamilier i nabolaget, men også av folk utenfra; som har funnet et sted å møtes for å spille basket, cricket eller for å slappe av. Vedlikehold blir gjort på dugnad av Heilo vel. Dette området vil miste verdi og egenart ved en ombygging der ballbane, gangvei og den lille nøtteskogen forsvinn.

Det er supert at OBOS har laget et forslag der det er tatt med et parkområde ved Sandakerveien. Det vil være et fint supplement til det eksisterende utearealet men vil ikke kunne være en erstatning. Bruken vil bli en annen og det planlagte uteområdet vil ikke i samme grad stimulere til uorganisert aktivitet for nabolaget. Vi ser ikke for oss at den urbane parken blir et passende samlingssted for nabolagets barn og unge. Det unike med friområdet i dag er kombinasjonen av lekeplass, ballbane og skog, med tilkomst via gangvei. Dette gir muligheter for uorganiserte aktiviteter som f.eks frileik, cricket, fotball, basket, ski, skøyter og barnehageturer. Vi ser ikke hvordan dette kan erstattes av et parkanlegg plassert ved en trafikkert vei.

Selv om Oslo kommune sin del av grøntområdet blir bevart ved ombyggingen, så vil området miste helheten hvis Sandakerveien 121 sin del av av lekeplassen blir omgjort til boligbygg.

LES OGSÅ: Nydalen Øst – småhus definert som industri: – Har politikerne i det hele tatt vær her?

Se bildet større

Nydalen Øst. FOTO: Marthe Eikum Tang

Forslaget vi har sett vil ha en ekstrem høy utnyttelsesgrad som vil gi et økt trykk på et allerede pressa uteareal. Det er et paradoks at en i 2017 planlegger å fortette bebyggelsen i Oslo på bekostning av nettopp uteareal.

Ikke raser lekeplassen vår med å ta vekk stor del av den eller ved å mure den inne!

Kjære OBOS, nå håper vi på at dagens trykkeri blir bevart og benyttet til idretts og kulturelt formål. Det betyr jo at gjenstående område på tomta blir betraktelig redusert for boligbygging. Det er vårt håp om at dere ser verdien av å bevare områdets unike skjermede tilgjengelighet og at eventuell boligbygging tar høyde for og utvider dagens gode nabolags profil.

Vedlagt er lenke til en typisk aktivitet på uteområdet; der det var sommeravslutning for en barneskoleklasse: http://nab.no/meninger/sommerfest-i-et-utviklingsomrade-kategori-a/19.14686

Maria Matthiasdottir

beboer i Heilo Vel Oasen

Delta i debatten? Send ditt innlegg til debatt@nab.no!

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse