ANNONSE
Annonse

Kommentar:

Hva får en som alltid har hatet å jogge til å melde seg på Sentrumsløpet?

Mari Sandvold fra Kjelsås skal løpe Sentrumsløpet, men liker egentlig ikke jogging. Foto: WAZHAM BABAN

For 9 uker siden kjøpte jeg mine første løpesko noensinne på Oslo Sportlager. Jeg hater å jogge! Har faktisk aldri likt det. Etter at jeg sluttet på videregående, har jeg kanskje jogget/løpt 5 ganger. Men det var i studietiden, og siden det har jeg kun løpt for å rekke trikken/bussen/banen!

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2016 kl 17:07

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Hvorfor tok jeg turen innom Sportslageret denne dagen i februar? Det var absolutt ikke for å plage den stakkars ansatte med spørsmål som «hvorfor er alle løpeskoene i knæsjgusjefarger?», «hvorfor er det så grusomme fargekombinasjoner?» og hjertesukk som «dette er som å velge mellom pest eller kolera» og «jeg vil jo egentlig ikke bli en jogger». Jo, fordi jeg skulle være med på Sentrumsløpet! Dette henger jo ikke på grep, eller?

Det hele startet for 3 år siden. Etter mange år i forlagsbransjen, sa jeg opp den faste stillingen min, gikk ut i svangerskapspermisjon, og begynte å jobbe som frivillig i Oslo Røde Kors.

I fjor høst startet jeg opp mitt eget enkeltpersonforetak for å kunne ta på meg et oppdrag for CarciNor – Nevroendokrin kreft. Dette er en pasientforening for alle som er engasjert i nevroendokrin kreft, eller NET-kreft. Som redaktør har jeg ansvar for utgivelsen av medlemsbladet, og jobber dessuten frivillig med sosiale medier for foreningen. Jeg føler meg privilegert som er så heldig å ha en jobb jeg brenner for og som dessuten føles utrolig givende og meningsfylt ut.

Deltakelse i Sentrumsløpet var det store målet denne våren

Viktig å tøye ut selv om jeg har løpt laaangsomt! sier Mari Sandvold, som løper for CarciNor, og for å sette fokus på Nevroendokrin kreft. Foto: LEIF JØRGEN GJERDE

Som redaktør i pasientforeningen CarciNor ble jeg i vinter involvert i planleggingen av «Aktiv med NET»-aksjonen til foreningen. Deltakelse i Sentrumsløpet var det store målet denne våren, og som redaktør kunne jeg ikke si nei til å være med. Da hadde jeg ikke noe valg, men måtte gå til innkjøp av løpesko og starte å trene!

Siden jeg bor på Kjelsås er det jo nok av flotte løperuter i skogen. Likevel har jeg valgt å legge joggeturene mine til småveiene rundt Myrerjordet. Det fristet ikke å konstant bli løpt og syklet forbi av spreke folk ute i skogen.

LES OGSÅ: Astrids treningsspalte: Synes du det er et ork å jogge, løper du sannsynligvis for fort!

For å få løpe mer i ro måtte jeg ha valgt små turstier, men med dårlige syn ville jeg fort ha snublet i røtter og steiner og risikert å forstue en ankel eller to. Da foretrekker jeg å jogge i rolig tempo på småveiene, for det er mye enklere å løpe forbi folk som er ute og lufter hunden sin, på vei hjem fra butikken eller bare rusler en kveldstur.

Målet mitt på treningsturene er aldri å løpe fort eller bruke kortere tid enn sist jeg var ute. Hovedmålet mitt er å løpe langsomt! Det er et overkommelig mål!

Det fristet ikke å konstant bli løpt og syklet forbi av spreke folk ute i skogen

For meg er ikke motivasjonen for å være med på Sentrumsløpet å bli sprekere. Det at jeg får bedre helse er bare en veldig positiv ekstragevinst. Tiden jeg kommer til å løpe på er av null interesse!

Hovedgrunnen til at jeg løper er ene og alene for å hjelpe til med å skape økt oppmerksomhet og bevissthet om NET-kreft. Dette er en kreftform som får svært lite forskningsmidler sammenliknet med f.eks. brystkreft og prostatakreft. Ingen har hørt om NET-kreft hvis ikke de selv har det eller kjenner noen som har det. NET-pasienter får ofte diagnosen seint og da har de kanskje levd med sykdommen i ti år. NET-kreft kan utvikle seg i alle aldersgrupper, men de fleste er 60+!

LES OGSÅ: Astrid skal løpe Sentrumsløpet: – Men spør meg ikke om tida!

En kreftsykdom som nesten ingen vet om, som selv fastlegene sjelden har hørt om, og som først og fremst rammer eldre, er ikke så lett å «selge» til media. Derfor gjør jeg også det jeg kan som privatperson for å skape økt oppmerksomhet om NET-kreft i de kanalene hvor jeg er aktiv. Bli med på laget du også og delta i «Aktiv med NET»-aksjonen! :)

Mari Sandvold
@marifanten på Twitter og Instagram – #AktivMedNET #CarciNorNETkreft

Les mer om CarciNor og aksjonen ”Aktiv med NET”:
http://www.carcinor.no/
https://www.facebook.com/carcinorNETkreft/

Følg Nordre Aker Budstikke på Facebook!

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse