ANNONSE
Annonse

Hva går pengene fra OD-dagen til?

Colombianske ungdommer som er aktive i organisasjonene/gruppene som deltar i årets prosjektene som støttes gjennom årets Operasjon Dagsverk. Foto: SAIH

KRONIKK: 3. november kommer det til å kry av ungdom i gatene, langs Karl Johan, ved Nationaltheateret og kanskje et par stykker i Nordre Aker også. De spiller musikk, selger boller eller kaker for å tjene inn penger til et veldedig prosjekt, nemlig Operasjon Dagsverk.

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke

Publisert:

Sist oppdatert: 02.11.2016 kl 23:39

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse

Operasjon Dagsverk er Norges største solidaritetsaksjon for ungdom og arrangeres hvert år. Siden 1964 har norsk ungdom hjulpet elever i 62 forskjellige land, med et ønske om å bedre deres studiehverdag.

De fleste som har gått eller går på videregående har vært med på denne aksjonen. Målet for den enkelte elev er å samle inn et gitt beløp penger til den organisasjonen OD støtter.

Da jeg gikk på Berg videregående, for et par fem år tilbake, synes jeg det var veldig bra at norske elever kunne engasjere seg for et godt formål – selv om det bare var for en dag. Det er ikke småtterier som skjer under OD-dagen. Rundt 100.000 jobber eller samler inn penger og det inntjente beløpet er rundt 30 millioner kroner.

I år går pengene til organisasjonen SAIH, Studentene og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. SAIH ble stiftet i 1961 og støtter i dag 40 organisasjoner i åtte land i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia. SAIH sitt motto er «utdanning for frigjøring».

Latinamerikanske ungdommer tilknyttet Operasjon Dagsverk-prosjektene. Foto: SAIH

Med utdelingen av Nobels fredspris 2016 til Colombias president Juan Manuel Santos og fredsavtalen er Colombia i medialyset, så da kan det spørres om SAIH bare har sluttet seg til en «veldedighetstrend».

Svaret på dette er selvfølgelig et klart: Nei! Colombia er en av SAIHs åtte samarbeidspartnere, hvor SAIH er i tett og langsiktig samarbeid med landets lokale organisasjoner.

SAIH samarbeider i dag med ACEU; Colombias største studentorganisasjon, urfolksorganisasjonen CRIC, rettighetsorganisasjonen PCN og elevorganisasjonen Andes. Arbeidet har opp gjennom hatt som fokus å styrke retten til akademisk frihet for studenter og ansatte. Dette viser at SAIH ikke bare har et ønske om å hjelpe, men kunnskapen og viljen til å bidra til positiv endring.

Selv om fredsavtalen ble nedstemt, er bare det at avstemmingen ble holdt et steg i riktig retning. Det viser at man ønsker en fred etter 50 år med borgerkrig. Så det er akkurat nå det er viktig å hjelpe, siden det er en vilje til endring.

LES OGSÅ: Om Narcos, og likhetene mellom Colombia og Norge

«Gjennom Operasjon Dagsverk 2016 skal vi støtte 10.000 ungdommer og deres kamp for et fredeligere og mer rettferdig samfunn i Colombia», sier SAIHs leder Inga Marie Nymo Riseth i et innlegg om fredsavtalen i Colombia og OD-dagen.

Å hjelpe de unge er å gi hjelp til selvhjelp, fordi det er de unge som skaper fremtiden til Colombia. Og Colombias fremtid bør skapes under fredelige omstendigheter.

OD-dagen vil i år gå under slagordet: Snu fortida!

Colomianske ungdommer feirer fredsavtalen i juni i år. Foto: Aurora Haaland Stenersen

Colombia er preget av en lang historie hvor vold har vært løsningen på konflikt. Ungdom ønsker heller å kjempe for fred, ikke krig. For å få til dette har innsamlingsaksjonen tre hovedmål: Ungdom skal gå på trygge skoler, ungdom skal ha kunnskap om sine rettigheter, ungdom skal påvirke politikk og være med på å bestemme.

Skolen skal være et trygt sted, overgrep mot elever skal dokumenteres og bringes inn for retten og gjennom utdanning og rettighetsopplæring skal man sørge for at historien ikke gjentar seg!

Dharshika Christopher er medlem i SAIH, student ved Universitetet i Oslo, og tidligere elev ved Kjelsås og Engebråten skoler, og Berg videregående skole.

LES OGSÅ:

Meld deg på Nordre Aker Budstikkes nyhetsbrev!

Hold deg oppdatert ved å melde deg på vårt gratis nyhetsbrev som kommer rett i innboksen din hver torsdag!
Leser du på mobil? Meld deg på ved å sende e-post!

Nøkkelord

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse