Hva i all verden er det vi bruker våre kongelige til?

Kronprins Haakon under åpningen av Oset vannrenseanlegg.

Nye Oset Vannrenseanlegg ble sist uke åpnet i nærvær av bl.a. H.K.H Kronprins Haakon. Hans rolle besto i å gå fram til et podium og åpne en krane. Sym...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.09.2008 kl 15:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
Nye Oset Vannrenseanlegg ble sist uke åpnet i nærvær av bl.a. H.K.H Kronprins Haakon. Hans rolle besto i å gå fram til et podium og åpne en krane. Symbolsk ja vel, men ikke mer heller, og knapt nok mulig å gjøre mindre.

For et par år siden var jeg også til stede under åpningen av Sinsen T-banestasjon. Der fikk den samme kronprins anledning til å uttale: "Herved erklærer jeg Sinsen T-banestasjon for åpnet".

Ved begge anledninger undret jeg meg over at Kronprinsen ikke var tildelt noe mer taletid. Selv er jeg ingen royalist, tvert imot, men ærlig talt; Vår Kronprins er en oppegående mann, viet til en vakker kvinne av folket, en moderne kongelig som i liten grad omgir seg med tradisjonell kongelig prakt. Burde han ikke i begge tilfellene jeg har observert han, fått anledning til å si noen kloke ord, det være seg om T-bane eller vannrenseanlegg. Som undersott ønsker jeg faktisk å vite hva vår framtidige konge kunne mene om saker og ting. Ved å invitere til kongelig taushet der de kongelig skal delta, tas en viktig dimensjon vekk fra forholdet mellom de og oss. Skal vi fortsatt ha et kongedømme, bør vi kunne få vårt kjennskap til våre kongelige fra andre kilder enn mer eller mindre tvilsomme oppslag i deler av media.

Skulle likt å vite hvordan Kronprinsen opplevde situasjonen. Med så liten plass tildelt i offentligheten, hvordan oppleves da meningen med selve kongedømmet for de kongelige selv?

Knut Hammervold

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse