Hva med de eldre?

nn I dagens avis kan du lese om bydelsoverlege Georg Semcesens innlegg i forrige BU vedrørende Ullevål universitetssykehus' utskrivningspraksis. Det e...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.02.2008 kl 09:20

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
nn I dagens avis kan du lese om bydelsoverlege Georg Semcesens innlegg i forrige BU vedrørende Ullevål universitetssykehus' utskrivningspraksis. Det er hard kost. Semcesen nevner konkret ett eksempel, men legger til at det er mange flere graverende episoder. Både i Nordre Aker Budstikke og i andre medier skrives det med det med jevne mellomrom om eldreomsorg. Temaene er forskjellige, men ofte er historiene urovekkende lesning. Hvorfor skal det være slik at de svakeste og eldste i samfunnet kan bli utsatt for en dårligere omsorg enn alle andre aldersgrupper i samfunnet? Er det fordi at mange av våre eldste borgere ikke har ressurser og ork til å skrike høyt, og kreve sin rett?

nn Redaksjonen i Nordre Aker Budstikke har den siste tiden blitt kontaktet av flere eldre beboere i bydelen. I forrige uke ringte en dame på nesten nitti år. "Jeg føler at de som har familie og noen til å kjempe for seg får mer tid fra hjemmetjenesten, enn oss som er ensomme. Alt jeg får er to minutter om morgenen og to minutter om kvelden". Denne damen er enke, uten familie, gjennlevende venner eller familie. Hun har ingen, bare angst. "Det er grusomt når angsanfallene kommer," gråt hun i røret. "Hvis jeg bare skal sitte her ensom og redd hver dag, ser jeg ingen grunn til å leve lenger."

nn Å vite at noen føler det slik er hjerteskjærende, og kan få enhver til å grue seg til alderdommen. Når vi itillegg hører at eldre skrives ut av sykehus uten å være ferdig utredet eller behandlet, er det vanskelig å finne ord som beskriver reaksjonen.

nn I fare for å bli misforstått: Vi er overbevist om at de aller fleste ansatte i helsevesen, i bydel og kommune, gjør sitt ytterste for at de gamle skal ha det best mulig.

nn Et samlet bydelsutvalg er enige om at noe må gjøres, men saken må nok løftes på et mye høyere nivå. Og det er jo på ingen måte noe lys i tunnelen når vi også hører at Ullevål sykehus skal spare inn 375 millioner kroner på årets budsjett! Vi er enig i byråd Sylvi Listhaugs uttalelser - nå må sjefen over helse-Norge på banen og rydde opp i et uverdig helsesituasjon.

Å vite at noen føler det slik er hjerte- skjærende, og kan få enhver til å grue seg til alder- dommen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse