Ikke glem miljøet

nn For et års tid siden var det klimakrisen som sto øverst på avissidene, og som dominerte nyhetsbildet. En global krise forårsaket av menneskenes hen...

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
05.03.2009 kl 12:15

Nordre Aker Budstikke
Nordre Aker Budstikke
nn For et års tid siden var det klimakrisen som sto øverst på avissidene, og som dominerte nyhetsbildet. En global krise forårsaket av menneskenes hensynsløse framferd, ble det sagt. I dag er det en annen krise som er på alles lepper. Finanskrisen. Avisene skriver om krisepakker og konkurser. Internasjonale finansinstitusjoner vakler og går over ende. Mange mennesker begynner å føle krisen på kroppen. Arbeidsledigheten stiger. I Oslo er 10.000 mennesker uten jobb. I Nordre Aker har ledighetsandelen steget med 52 prosent på et år. Fortsatt utgjør de arbeidsledige en liten andel av den totale arbeidsstyrken, men Nav spår en økning frem mot 2010. For dem det rammer kan en uviss arbeidsledighet være en sterk belastning.

nn Likevel skal vi ikke helt glemme den "forrige" krisen. For den er ikke over. Vi kan alle gjøre noen små drypp i hverdagen. Lavere månedskortpriser har ført til flere kollektivreisende i byen. Samtidig har trangere økonomiske tider og høyere bompasseringspriser, redusert biltrafikken noe i hovedstaden. Årsakene er mange misfornøyde med, men effekten er positiv – på miljøet.

nn Gjenvinning og gjenbruk kan være enkle virkemidler. "Second hand"-klær fra blant annet Fretex har vokst i popularitet. Og så er mange fortsatt flinke til å brette og stappe. Innlevering av returpapir er viktig, sier Renovasjonsetaten i denne ukens avis, og premierer gjerne noen av de flinkeste. Josefine barnehage på Grefsen har "alltid" brettet melkekartonger, og vært smarte nok til å skrive på navn og telefonnummer. For det ble de belønnet med 10.000 kroner fra Renovasjonsetatens returkartonglotteri. Hvis alle var like flinke som barna i Josefine barnehage, hadde vi kommet et langt stykke på vei!

nn Men det er mange små ting som også gir resultater. Som for eksempel hvordan du koker søndagseggene dine eller om du lar apparatene stå i standby-modus? Grønn hverdag presenterer hver uke et lite, men nyttig, miljøtips på nest siste side i Nordre Aker Budstikke.

Likevel skal vi ikke helt glemme den "forrige" krisen.

ANNONSE
Annonse
ANNONSE
Annonse